Recepti Lokalni specijaliteti 28. srpnja 2023.

Tačkrle s pekmezom od šljiva mirišu na slavonska ljeta

Tačkrle s pekmezok od šljiva, zapečenim mrvicama i orasima foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Meko tijesto s krumpirom punjeno pekmezom od šljiva neodoljivo podsjeća na djetinjstvo, pojašnjava gastro bloger Vedran Bošković koji je za pripremu ove delicije koristio METRO Chef proizvode.

Ljeto u Slavoniji ne može proći bez slastica sa šljivama, a tačkrle će se sigurno svidjeti svima koji vole knedle sa šljivama. Poznate i kao tačke ili taške, ovaj mekani desert po receptu Vedrana Boškovića, autora bloga Začinjeno s ljubavlju, jednostavno se priprema, a potrebno ti je tek nekoliko sastojaka. 

 | Author: Jurica Galoic/PIXSELL Vedran Bošković foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tijesto za tačkrle priprema se s kuhanim krumpirima, a jednom kada je razvaljano reže se na četverokute ili krugove te se puni pekmezom od šljiva. Kada su tačkrle kuhane posipaju se zapečenim krušnim mrvicama, a odlične su i s mljevenim orasima ili makom te vrhnjem. Vedran je za pripremu koristio METRO Chef proizvode, a evo kako ih pripremiti možeš i ti. 

Tačkrle s pekmezom od šljiva

Sastojci:

  • 400 g kuhanog krumpira
  • 150 g glatkog brašna METRO Chef
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje METRO Chef
  • pekmez od šljiva
  • 80 g maslaca
  • 50 g krušnih mrvica
  • 2 žlice šećera
  • mljeveni orasi METRO Chef

 | Author: Jurica Galoic/PIXSELL Tijesto s krumpirom se puni pekmezom od šljiva foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Postupak:

  1. Krumpir zgnječi kao za pire i dodaj jaje i maslac te dobro sjedini. Na kraju dodaj brašno i umijesi glatko tijesto.
  2. Tijesto ostavi 20-ak minuta da malo odmori te ga razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi na debljinu do pola centimetra.
  3. Izreži tijesto na oblike po želji (pravokutno ili okruglo). 
  4. Stavi žlicu pekmeza na svaki komad tijesta, preklopi tijesto i pritisni krajeve vilicom.
  5. Kuhaj tačke u zagrijanoj vodi dok se ne dignu na površinu vode.
  6. U tavi otopi maslac te mu dodaj šećer i mrvice. Lagano ih preprži koju minutu.
  7. Dodaj kuhane tačke u prepržene mrvice i posluži posipane orasima.

 | Author: Jurica Galoic/PIXSELL Tačkrle s pekmezok od šljiva, zapečenim mrvicama i orasima foto: Jurica Galoic/PIXSELL

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:19 04. Kolovoz 2023.

    super