Ljeto u Slavoniji ne može proći bez slastica sa šljivama, a tačkrle će se sigurno svidjeti svima koji vole knedle sa šljivama. Poznate i kao tačke ili taške, ovaj mekani desert po receptu Vedrana Boškovića, autora bloga Začinjeno s ljubavlju, jednostavno se priprema, a potrebno ti je tek nekoliko sastojaka.
Tijesto za tačkrle priprema se s kuhanim krumpirima, a jednom kada je razvaljano reže se na četverokute ili krugove te se puni pekmezom od šljiva. Kada su tačkrle kuhane posipaju se zapečenim krušnim mrvicama, a odlične su i s mljevenim orasima ili makom te vrhnjem. Vedran je za pripremu koristio METRO Chef proizvode, a evo kako ih pripremiti možeš i ti.
Tačkrle s pekmezom od šljiva
Sastojci:
- 400 g kuhanog krumpira
- 150 g glatkog brašna METRO Chef
- 50 g maslaca
- 1 jaje METRO Chef
- pekmez od šljiva
- 80 g maslaca
- 50 g krušnih mrvica
- 2 žlice šećera
- mljeveni orasi METRO Chef
Postupak:
- Krumpir zgnječi kao za pire i dodaj jaje i maslac te dobro sjedini. Na kraju dodaj brašno i umijesi glatko tijesto.
- Tijesto ostavi 20-ak minuta da malo odmori te ga razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi na debljinu do pola centimetra.
- Izreži tijesto na oblike po želji (pravokutno ili okruglo).
- Stavi žlicu pekmeza na svaki komad tijesta, preklopi tijesto i pritisni krajeve vilicom.
- Kuhaj tačke u zagrijanoj vodi dok se ne dignu na površinu vode.
- U tavi otopi maslac te mu dodaj šećer i mrvice. Lagano ih preprži koju minutu.
- Dodaj kuhane tačke u prepržene mrvice i posluži posipane orasima.