Recepti 11. listopada 2014.

Talijanska krostata od suhih smokava

gastro postao gastro.24sata.hr
Talijanska delicija koja se proširila po cijelom svijetu

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 323

Nadjev

  • 620 g smokve, sušene
  • 400 ml voda
  • 300 ml pjenušac
  • 2 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 2 kom mljeveni cimet
  • 3 kom klinčići

Tijesto

  • 250 g pšenično brašno, bijelo
  • 130 g maslac, slani
  • 1 žličica sjemenke anisa
  • 1 kom bjelanjak kokošji
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 žlica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 10 g vanilin šećer
  • 0.25 žličica prašak za pecivo
  • sol

Priprema

  1. Za nadjev stavite smokve u lonac pa ih prelijte vodom i vinom. Dodajte šećer, cimet i klinčiće te kuhajte na srednjoj vatri. Kad provrije, smanjite temperaturu i kuhajte sat vremena dok smokve ne omekšaju. Ohladite pa izvadite klinčiće i cimet
  2. Za tijesto pomiješajte brašno, šećer, malo vanilin šećera, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte anis i omekšani maslac. Umiješajte bjelanjak i pola žumanjka te žlicu mlijeka. Izmiksajte smjesu. Na pobrašnjenoj površini mijesite smjesu dok ne dobijete prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena.
  3. Tijesto podijelite na dva dijela, veći i manji. Razvaljajte veći i utisnite ga u lim. Dno izbodite vilicom pa nadjenite tijesto pripremljenim smokvama. Drugi dio narežite na trakice i jednu po jednu preklapajte preko nadjeva. Preostalom polovicom žumanjka premažite krostatu i pecite sat vremena na 180°c.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.