gastro postao
Talijanska delicija koja se proširila po cijelom svijetu
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 323
Nadjev
- 620 g smokve, sušene
- 400 ml voda
- 300 ml pjenušac
- 2 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 2 kom mljeveni cimet
- 3 kom klinčići
Tijesto
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 130 g maslac, slani
- 1 žličica sjemenke anisa
- 1 kom bjelanjak kokošji
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 žlica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 10 g vanilin šećer
- 0.25 žličica prašak za pecivo
- sol
Priprema
- Za nadjev stavite smokve u lonac pa ih prelijte vodom i vinom. Dodajte šećer, cimet i klinčiće te kuhajte na srednjoj vatri. Kad provrije, smanjite temperaturu i kuhajte sat vremena dok smokve ne omekšaju. Ohladite pa izvadite klinčiće i cimet
- Za tijesto pomiješajte brašno, šećer, malo vanilin šećera, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte anis i omekšani maslac. Umiješajte bjelanjak i pola žumanjka te žlicu mlijeka. Izmiksajte smjesu. Na pobrašnjenoj površini mijesite smjesu dok ne dobijete prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena.
- Tijesto podijelite na dva dijela, veći i manji. Razvaljajte veći i utisnite ga u lim. Dno izbodite vilicom pa nadjenite tijesto pripremljenim smokvama. Drugi dio narežite na trakice i jednu po jednu preklapajte preko nadjeva. Preostalom polovicom žumanjka premažite krostatu i pecite sat vremena na 180°c.