gastro postao
Hrskavo-voćna kombinacija s breskvom i slatkim vrhnjem čini savršen desert.
Krostata je izvorna talijanska slastica i već je u 15. stoljeću Martino da Como spominje u svojoj kuharici “Umjetnost kuhanja”.
Ova ukusna pita od prhkog tijesta i voća plijeni svojom jednostavnošću i odličnim ukusom. Samo s jednom korom koja se priprema sasvim jednostavno i uz dodatak malo voća na stolu ćete dobiti izvrstan desert. Sigurno ćete biti iznenađeni ukusom koje nam pruža prhko tijesto s voćem u sredini.
Donosimo vam recept za krostatu s breskvama.
Potrebno vam je:
Za tijesto:
- 1 dl vode
- 250 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 170 g maslaca
Za nadjev:
- 4 breskve
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 slatko vrhnje
Priprema:
- Pomiješajte brašno sa soli, vilicom utisnite maslac u brašno i postepeno dodajte vodu, trebate dobiti mrvičastu, ljepljivu smjesu. Zamotajte ju u prozirnu foliju u obluku kugle i dobro pritisnite da bi kasnije lakše razvaljali tijesto. Ostavite 30 min u hladnjaku.
- U zdjeli pomiješajte breskve narezane na ploške sa šećerom.
- Tijesto razvaljajte na veličinu lima u kojem ćete peći krostatu, dno na par mjesta izbockajte vilicom pa na tijesto posložite breskve. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.
- Krostatu ukrasite s tučenim slatkim vrhnjem.