gastro postao
Ova slatka pita idealna je za piknike i velika druženja
U ovoj slatkoj krostati spajaju se okusi i mirisi smokve, ricotte i meda. Prhko i hrskavo tijesto nadjeveno svježim voćem i sirom odličan je ljetni desert. Uhvatite zadnje trzaje ljeta s ovom sezonskom krostatom i uživajte u bogatstvu okusa
Sastojci:
- 150g brašna
- sol
- 75g maslaca
- 25g mljevenih badema
- 2 žlice hladne vode
Nadjev:
- 6 smokava
- 6dl vode
- 100g šećera
- 4 žumanjka
- žličica arome vanilije
- 500g ricotta sira
- 2 žlice meda
- listići badema
Priprema:
- Kalup za tart premažite maslacem i pospite brašnom. Od prosijanog brašna, malo soli i maslaca umijesite mrvičastu smjesu. Umiješajte bademe i dodajte onoliko hladne vode koliko je potrebno da bi umijesili tijesto.
- Stavite ga na pobrašnjelu radnu površinu, razvaljajte i obložite dno i rubove kalupa. Pokrijte tijesto papirom za pečenje, ispunite kuglicama za pečenje i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Podlogu od tijesta ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 oko 15 minuta, maknite kuglice i papir pa pecite još 5 minuta,
- Stavite smokve, polovine šećera i vodu u lonac. Nakon što zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta, ocijedite i ohladite.
- Umiješajte žumanjke i vaniliju u ricottu, dodajte ostatak šećera i med, izmiješajte i smjesu stavite na podlogu od tijesta. Pecite u pećnici oko 25 minuta dok se smjesa ne stisne. Prije posluživanja po dužini razrežite smokve na pola i posložite na krostatu, tako da je odrezani dio okrenut prema gore.
- Poškropite medom, pospite listićima badema i poslužite.