gastro postao
Svi znamo da čokolada i lješnjaci savršeno idu skupa. Tamara nam donosi još jedan oblik ove slastičarske ljubavi. Dekadentna krema koju je vrlo jednostavno i brzo napraviti, spojila se sa mirisnim prženim lješnjacima. Savršeni desert nakon laganog proljetnog ručka.
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 781
Prhko tijesto (tarleti)
- 130 g pšenično brašno (puno zrno 100% )
- 100 g šećer, kristal
- sol
- 1 kom jaje kokošje
- 250 g pšenično brašno, bijelo
Potrebno vam je
- 100 g tamna čokolada
- 100 ml vrhnje za šlag
- 150 g lješnjak, prženi
Priprema
- Prhko tijesto (tarleti): Miksajte maslac sobne temperature sa šećerom i soli dok ne postane kremast. Dodajte jaje i na kraju brašno. Miješajte samo dok se svi sastojci ne spoje.
- Izvadite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu te izrezujte okrugle oblike sa kalupom. Potisnite tijesto u kalupe za tartlete da dobijete lijepi valoviti rub. Ostavite u hladnjaku oko 1 h te zatim pecite na 160 °C 15 min.
- Ganache krema: Zagrijte slatko vrhnje gotovo do vrenja te njime prelijte sitno nasjeckanu čokoladu. Ostavite 2 min da odstoji te dobro izradite pjenjačom.
- Ovako toplu kremu ulijte u kalupe te pospite sa prženim lješnjacima. Ukrasite dodatno sa kakaom ili čokoladom. Savjet: Ovo tijesto prigodno je za sve tartlete. Puniti ih možete kremama ili voćem po želji. Pripremiti ga možete i dan ranije.