Recepti 13. listopada 2014.

Tarte tatin od jabuka i sladoleda

Tarte tatin od jabuka i sladoleda
gastro postao gastro.24sata.hr
Kolač možete pripremiti i u manjim zdjelama koje su doza za jednu osobu

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 958

Potrebno vam je

  • 1000 g jabuka (cijela)
  • 65 g pšenično brašno, bijelo
  • 300 g maslac, neslani
  • 200 g šećer, kristal
  • 2 kom jaje kokošje
  • voda
  • sol
  • mljeveni cimet
  • klinčići
  • zvjezdasti anis
  • kardamon u prahu
  • sladoled od vanilije

Priprema

  1. U posudu stavite prosijano brašno, šećer i prstohvat soli te promiješajte. Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da se opusti.
  2. Umiješajte maslac u brašno, šećer i sol te prstima izradite grudastu masu. Dodajte 2 jaja koja ste kratko mutili i malo hladne vode. Umijesite i oblikujte kuglu te je ostavite u hladnjaku barem pola sata.
  3. Jabuke ogulite, izvadite im sredinu te narežite na ploške debljine oko 1 cm.
  4. Otopite u dubljoj tavici ostatak maslaca sa 135 g šećera i u tome kratko pecite jabuke. Dodajte začine kako bi jabuke poprimile aromu.
  5. Nakon 10-ak minuta razvaljajte tijesto, posložite u vatrostalnu posudu jabuke i poklopite razvaljanim tijestom.
  6. Pecite pola sata na 180 stupnjeva. Kad je pečeno, pričekajte da se ohladi i stisne te ga okrenite na tanjur.
  7. Poslužite uz sladoled od vanilije ili cimeta.

Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.