gastro postao
Jednostavnija inačica terine koja se najbolje kuha u keramičkim ili zemljanim posudama koje drže toplinu
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 123
Potrebno vam je
- 250 g pile (bijelo meso bez kosti)
- 2.50 dl vrhnje za kuhanje
- 4 kom bjelanjak kokošji
- muškatni oraščić
- sol
- svježe mljeveni papar
- konjak (38 vol % alkoh.)
- svježi timijan
- buča
- kikiriki
- vrhnje kiselo (10% masti )
- maslac, slani
Priprema
- Pileća prsa izrežite na kockice kako bi se što lakše usitnila. U blender ubacite 2/3 narezane sirove piletine, začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Razdvojite bjelanjke i dodajte ih smjesi. Blendajte dok ne dobijete finu kremu.
- Pripremite kalup za terinu. Najbolje bi bilo duguljasti rebrasti kalup. Stavite ga u foliju. Slažite na dno kremu od piletine, komadiće narezane piletine, pa ponovno kremu, komadiće... dok ne potrošite sve sastojke.
- Sve zatvorite u foliju, stisnite i kuhajte na pari, u bagno Marija, na temperaturi 100 stupnjeva 20 minuta. Ohladite, odmotajte i narežite na ploške.
- Buču narežite na kockice, začinite maslinovim uljem te pecite na papiru za pečenje u pećnici dok ne omekša. Zapecite i kikiriki, timijan, a sve posolite i popaprite.
- Zagrijte vrhnje i maslac. Dodajte pečenu buču i kikiriki. Promiješajte te prelijte u blender i usitnite do fine kreme
- Servirajte rashlađenu kremu uz plošku terine.
Izvor 'Mirisno ljeto na tanjuru'; Ana Grgić