Recepti 13. listopada 2014.

Torta od jagoda i badema

Torta od jagoda i badema
gastro postao gastro.24sata.hr
Profinjena, bogata voćna torta savršena je za slavljeničke prigode

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 599

Biskvit

  • 75 g pšenično brašno, bijelo
  • 10 g prašak za pecivo
  • 50 g gustin
  • 3 kom jaje kokošje
  • 100 g šećer, kristal

Krema

  • 700 g jagode
  • 300 g jogurt (3.2% masti)
  • 70 g badem, oljušteni suhi
  • 350 g vrhnje za šlag
  • 130 g šećer, kristal
  • 2 kom vanilin šećer
  • 7.50 g zelatina

Priprema

  1. Razdvojiti žumanjke i bjelanjke od tri jaja. Od bjelanjaka napraviti snijeg, a žumanjke izmiksati sa šećerom i dvije žlice vrele vode.
  2. Brašnu dodati gustin i prašak za pecivo te snijeg od bjelanjaka. Sve zajedno dodati kremi od žumanjaka i dobro promiješati.
  3. Smjesu izliti u tepsiju obloženu masnim papirom te peći, u prethodno zagrijanoj pećnici, na 175 stupnjeva oko 30 minuta.
  4. Jagode oprati, očistiti i ocijediti. Za ukrašavanje ostaviti 24 komada sa strane. Od jagoda napraviti pire te ga izmiješati sa 75 g šećera.
  5. U jogurt dodati 50 g šećera i vanilin šećer te sve zajedno promiješati. Razmutiti 3/4 kesice želatina u hladnoj vodi i polako umiješati u jogurt. Preostalu želatinu razmutiti u hladnoj vodi i polako dodavati pireu od jagoda.
  6. Biskvit presjeći na dva dijela, oko prvog dijela staviti kalup za tortu, napuniti ga kremom od jogurta i pireom od jagoda te viljuškom napraviti šare. Sve poklopiti drugom korom i ostaviti da se hladi 4 sata. Skinuti kalup za torte i premazati tortu smjesom prethodno izmiksanog slatkog vrhnja i šećera.
  7. Na tavi popržiti bademe te njima ukrasiti rubove torte, a preostale jagode isjeći na šnite te naslagati po sredini torte.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.