Recepti 13. listopada 2014.

Torta od krušaka

Torta od krušaka
gastro postao gastro.24sata.hr
Makrobiotička torta s kruškama bez dodatka šećera

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 278

Potrebno vam je

  • 1.50 šalica pšenično brašno crno (85% ekstrah. )
  • 1 prstohvat sol
  • 1 žlica sok od jabuke (konzerv.)
  • 5 kom kruška (mesnati dio)
  • 2 žlica limunov sok
  • 2 žlica margarin, soft (od biljnih ulja )
  • 0.33 šalica javorov sirup
  • 1 žlica aru prah
  • 0.50 mala žlica đumbir u prahu
  • badem, oljušteni suhi

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  2. Prosijte brašno (tip 1100) u zdjelu za miksanje pa dodajte sol. Dodajte bio margarin i sve prstima izgnječite. Da se sve poveže, dodajte dovoljno jabučnog soka dok se tijesto ne formira. Tijesto umotajte u prijanjajuću foliju ili stavite u plastičnu vrećicu te ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
  3. Kruške izdubite i narežite na kockice, stavite ih u posudu te ih, lagano miješajući, nakapajte limunovim sokom. Otopite 2 žlice bio margarina u 25 cm velikoj tavi od rosfraja koja se može staviti u pećnicu. Umutite javorov sirup, aru prah i začine te ulijte u tavu. Kruške složite u tavu ukrug te stavite na vatru da sve zakuha. Poklopite i pustite da kuha na vrlo laganoj vatri oko 10 minuta.
  4. Tijesto razvaljajte između dva lista papira za pečenje da bude oko 2 cm veće od tave. Stavite ga preko krušaka utiskujući ga oko njihovih rubova.
  5. Tavu stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite oko 10 minuta prije nego je izokrenete na tanjur za posluživanje. Prije nego je preokrenete, nožem prođite oko rubova kako bi se tijesto odvojilo od tave. Preko tave stavite veliki tanjur naopačke i sve preokrenite lupkajući s druge strane kako bi se kruške odvojile od tave. Lagano podignite tavu. Prije posluživanja ukrasite prepženim bademima.

Izvor "DESERTI, Aine McAteer

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.