gastro postao
Ukusna torta sa slatkom kremom od naranče prema receptu čitateljice Zore Matike iz izazova 'Zima miriše na naranču'
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 892
Krema
- 8 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom vanilin šećer
- 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- 1 kom narančina kora
- 300 g bijela čokolada
- 500 ml vrhnje za šlag
Biskvit
- 8 kom bjelanjak kokošji
- 2 žlica pšenično brašno, bijelo
- 200 g bademi,mljeveni
- 200 g med, vrcani
- 1 kom prašak za pecivo
Dekoracija
- 200 g čokolada za kuhanje
- 4 kom naranča (žuto - narančasto meso)
Priprema
- Krema: Žumanjke i vanilin šećer kuhati na pari uz stalno miješanje dok se ne dobije gusta smjesa.Maknuti s vatre i polako dodavati 100 ml soka cijeđene naranče uz stalno miješanje. Ponovno staviti na vatru da se zagrije.
- Maknuti s vatre i dodati 300 g bijele čokolade i miješati dok se čokolada ne otopi. Na kraju umiješati koricu od naranče. Ostaviti kremu po strani da se ohladi.
- Izmiksati 500 ml vrhnja za šlag i u njega postepeno dodavati smjesu od žumanjaka, naranče i čokolade uz neprestano miješanje mikserom.
- Biskvit: Miksati bjelanjke s malo soli dok ne očvrsnu.
- Dodati 2 žlice prosijanog oštrog brašna s praškom za pecivo. Miksati kratko.
- Dodati pržene mljevene bademe i med te miksati da se sve poveže.
- U kalup za tortu staviti papir za pečenje te izliti smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180° oko 20 minuta dok biskvit ne poprimi boju.Pečeni biskvit pustiti da se malo ohladi pa odvojiti od kalupa i papira za pečenje.
- Kad se biskvit ohladi, prerezati po sredini. Na podlogu na kojoj će torta biti servirana staviti pola biskvita te oko njega staviti prsten kalupa za tortu.Premazati polovicom kreme i popuniti rubove sa strane budući da se biskvit nakon hlađenja malo stisne.
- Prekriti drugom korom te premazati ostatkom kreme (ostaviti malo kreme za bočni dio torte. Staviti u hladnjak da se stisne na par sati. Izvaditi tortu iz hladnjaka i bočne stranice premazati ostatkom kreme.
- Dekoracija: Na pari rastopiti 200 g čokolade za kuhanje.
- Rastopljenu čokoladu uliti u košarice i dodati nekoliko kriški naranče po želji. Košarice staviti u hladnjak da se stisnu.
- Rastopljenom čokoladom na papiru za pečenje napisati prigodan natpis i pustiti da se čokolada stisne. Bočne stranice torte ukrasiti fetama naranče.