gastro postao
Zdrava mediteranska poslastica s maslinovim uljem.
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 676
Potrebno vam je
- 200 ml ulje maslinovo
- 220 g šećer, kristal
- 450 g pšenično brašno, bijelo
- 300 g grožđice
- 150 g mlijeko kravlje, punomasno
- 2 kom jaje kokošje
- 13 g prašak za pecivo
- 3 g mljeveni cimet
- 80 ml rakija šljivovica (33 vol % alkoh.)
Priprema
- Grožđice operite u toploj vodi i namačite u rakiji 30 minuta. Izmiješajte ulje sa šećerom i jajima. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa dodajte cimet.
- Brašno, grožđice i mlijeko sjedinite sa smjesom od ulja, jaja i šećera, ulijte u namazan i pobrašnjen kalup za torte te stavite u pećnicu.
- Tortu pecite na umjerenoj vatri (180°C) oko 50 do 60 minuta.
- Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa. Uz tortu poslužite prošek ili kuhano vino.
Izvor Adrijano Nikolić