gastro postao
Osvježavajuća neobična kombinacija sira i naranča.
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 258
Potrebno vam je
- 1 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 1 šalica šećer, kristal
- 2 žlica limunov sok
- 100 g krekeri, masni
- 3 žlica maslac, neslani
- 250 g krem sir
- 4 kom jaje kokošje
- 2 žlica pšenično brašno (puno zrno 100% )
- 100 ml vrhnje kiselo (10% masti )
- 1 žlica liker od naranče
- 3 žlica sok od naranče (prirod. svježi)
Priprema
- Narežite veću naranču s tankom korom na tanke ploške i počistite je od koštica. U dublju tavu nalijte 150 ml vode, dodajte šalicu šećera i sok od limuna te stavite na srednje jaku vatru. Dok se šećer otopi dodajte ploške naranče i pirjajte prekriveno 5 minuta. Skinite poklopac i pirjajte na laganoj vatri još 15-20 minuta uz dolijevanje malo vode po potrebi tako da na kraju ostane oko 100 ml tekućine za kasnije. Ostavite da se naranče ohlade.
- Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Pomiješajte mrvljene krekere i maslac te rasporedite u okrugli kalup za pečenje sa rubovima koji se mogu skinuti (prekrijte dno i 1-1,5 cm stranica).
- U većoj posudi izmiksajte sir i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i izmiksajte. Dodajte brašno, vrhnje i liker od naranče (npr. Grand Marnier ili Cointreau) te izmiksajte. Nalijte u kalup.
- Pecite u pećnici 60-70 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.
- Uklonite rub kalupa. Izvadite naranče iz tave, i osušite papirnatim ručnicima. Rasporedite naranče na vrh torte.
- U zdjelici za umak zagrijte preostalu tekućinu od naranči. Držite na vatri 2-3 minute. Maknite sa vatre te pomiješajte sa sokom od naranče. Malo ohladite i premažite preko torte.
Izvor žena.hr