Donosimo vam recept za trganu piletinu na najjednostavniji način. Sastojcima s našeg popisa možete dodati začine po želji, a u kombinaciju možete ubaciti i umake te povrće za još više okusa.
S piletinom možete peći krumpir, tikvice, patlidžan, batat. Povrće kojem je potrebno kraće vrijeme pripreme dodajte pred kraj pečenja dok korjenasto povrće poput mrkve i krumpira u lonac ubacite kada dodajete i piletinu.
Umjesto vode, prije pečenja u lonac možete dodati bijelo vino, temeljac ili vodu. Dno posude neka bude prekriveno, a zatim sve zajedno poklopite i ubacite u pećnicu te na sat vremena zaboravite na jelo koje pripremate. Za to vrijeme možete pripremiti domaća peciva, krumpiriće ili drugi prilog po želji.
Piletina pripremljena na ovaj način idealan je dodatak svim vrstama sendviča, tortiljama, tacosima, poslužiti je možete uz rižu ili tjesteninu, omiljeno pečeno povrće ili u salati.
Potrebno vam je:
- 1,5 kg piletine bez kostiju
- 2 glavice luka
- 3 mrkve
- 5 režnjeva češnjaka
- 2 lovorova lista
- 1 žlica soli
- 1 žličica kumina
- 1 žličica papra
- 1 limun
- 100 g maslaca
- Temeljac, voda ili vino
Postupak pripreme:
- U veću posudu koja može u pećnicu stavite ulje, a zatim na vatri sa svih strana zapržite piletinu.
- Dodajte joj luk i mrkvu koje ste narezali na veće komade, češnjak i začine.
- Ostavite na vatri minutu do dvije, dodajte temeljac, vodu ili vino toliko da prekrije dno, ubacite limun koji ste najprije dobro oprali i maslac, a zatim prebacite u pećnicu.
- Pecite oko sat i pol do dva sata uz povremeno provjeravanje na 180 stupnjeva, ovisno o veličini komada mesa.
- Kada je gotovo, meso prebacite na dasku za rezanje i pomoću dvije vilice trgajte na manje komade.
- Poslužite po želji.
Dobar tek!