Mnogima je najdraži dio blagdana okupljanje obitelji i prijatelja za blagdanskim stolom. Večera koju tada poslužujemo je posebna zbog toga što u njoj uživamo s najdražima, ali i zato što se obično radi o specijalitetima koje ne pripremamo svakodnevno. Svaka obitelj ima svoju blagdansku tradiciju, no uživanje u bogatoj večeri je ono što nam je svima zajedničko.
Uz sezonske klasike poput francuske salate ili mlinaca, pečenje je svakako zvijezda blagdanske večere. Kako bi ti olakšali potragu za savršenim receptom kojim ćeš počastiti svoje najmilije, donosimo ti tri recepta za pečenje koji će se sjajno uklopiti u svačiji blagdanski stol. Zato stavi pregaču, upali pećnicu i kreni s pripremom!
Carsko pečenje
Carsko meso ima nešto veći udio masnoće što ga čini jednim od najsočnijih komada mesa, a u kontrastu s mekom unutrašnjosti je hrskava kožica koja postaje još ukusnija odabirom pravih začina.
Sastojci:
- 1,5 kg carskog mesa
- 4 veće mrkve
- 1 kg krumpira
- 2 glavice luka
- 6 češnja češnjaka
- timijan
- papar
- sol
- ulje
Priprema:
- Meso operi i zatim dobro posuši papirnatim ručnikom. Nožem kožu zareži uzduž i poprijeko u obliku rombova.
- Meso najprije premaži uljem i zatim pomiješaj papar, sol i sušeni timijan te smjesu dobro utrljaj u meso, dodaj je i u svaki zarez.
- Meso stavi u posudu za pečenje, dodaj malo vode i ulja te stavi da se peče tri sata na 150 stupnjeva Celzijevih.
- Mrkve i krumpire oguli. Mrkvu ako je veća prereži na trećine, a krumpir na kockice.
- Krumpir kratko prokuhaj u slanoj vodi dok ne omekša i zatim zajedno s mrkvama dodaj u posudu u kojoj se peče meso. Dodaj češnjak i luk.
- Podigni temperaturu pećnice na 220 stupnjeva i meso s povrćem peci još 20 minuta dok kožica na mesu ne postane hrskava.
- Kada je gotovo, meso ostavi da odleži 10-ak minuta prije posluživanja. Carsko pečenje odlično se nadopunjava s francuskom salatom.
Rolano pečenje
Carsko meso idealno je i za rolanje, a u kombinaciji s pestom od bosiljka postaje najukusnije blagdansko mediteransko jelo. S punjenjem se možeš poigrati te dodati još više začina ili ga učiniti još kremastijim dodatkom ribanog parmezana.
Sastojci:
- 1,5 kg svinjskog buta
- 4 češnja češnjaka
- 1 vezica svježeg bosiljka
- 5 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica pinjola
- 1 limun
- 1 žlica majčine dušice
- papar
- sol
- ulje
Priprema:
- Najprije napravi pesto za punjenje. Češnjak, bosiljak, pinjole, koricu i sok limuna te maslinovo ulje dobro usitni u mužaru ili blenderu. Dodaj soli i papra po želji.
- Meso okreni tako da koža bude na radnoj površini pa unutarnji dio mesa premaži pestom.
- Meso pažljivo zarolaj i učvrsti pomoću konopca. Premaži ga uljem.
- Pomiješaj suhu majčinu dušicu, papar i sol te začine dobro utrljaj u meso.
- Meso stavi u posudu za pečenje te ga peci tri sata na 150 stupnjeva Celzijevih. Da meso bude ravnomjerno pečeno okreni ga svakih 45 minuta.
- Nakon tri sata temperaturu u pećnici podigni na 220 stupnjeva Celzijevih i peci još pola sata kako bi pečenje dobilo hrskavu koricu.
- Pečenje izvadi iz pećnice i ostavi da se odmori 10 minuta prije posluživanja. Kao prilog uz ovo mediteransko pečenje odaberi pečenu ciklu ili pire od pastrnjaka.
Roastbeef
Kralj blagdanske večere će svakako biti savršeno pečen komad junetine. Roastbeef zahtijeva dozu strpljenja i iskustva kako bi ostao mekan u sredini, a najbolje ga je kombinirati s ljutinom hrena.
Sastojci:
- 1,5 kg ramsteka (junećih leđa bez kosti)
- 2 glavice luka
- 2 mrkve
- 1 kg batata
- 2 stapke celera
- 1 glavica češnjaka
- svježi ružmarin
- svježa kadulja
- maslinovo ulje
- papar
- sol
Priprema:
- Meso izvadi iz hladnjaka 30 minuta prije pripreme.
- Pećnicu zagrij na 240 stupnjeva Celzijevih.
- Batat i mrkvu oguli pa batat nareži na kockice. Očisti luk i češnjak.
- Povrće i svježe začine stavi u posudu za pečenje, prelij ih s malo maslinovog ulja i dobro pomiješaj.
- Meso premaži uljem i zatim ga dobro začini paprom i solju. Začinjeno meso stavi na povrće.
- Meso s povrćem stavi u pećnicu i odmah spusti temperaturu na 200 stupnjeva Celzijevih. Za medium pečenu junetinu meso treba peći jedan sat, a ako želiš da bude malo jače pečeno, ostavi ga u pećnici 15 minuta duže.
- Kada je meso gotovo izvadi ga iz pećnice i ostavi da se odmori 15 minuta. Roastbeef se savršeno slaže s umakom od hrena, a povrće koje se peklo uz meso možeš izmiksati u umak i poslužiti s pire krumpirom.
Gorenje ugradbene pećnice omogućuju inovativan i jednostavniji proces pečenja! ExtraSteam program stvara savršeno parno okruženje, koje osigurava da se kruh lijepo digne za vrijeme pečenja i dobije hrskavu koricu. Pizza program posebno je osmišljen kako bi ti pomogao ispeći savršenu pizzu, focacciu, somun i slične pečene delicije. Sve ove funkcije prati inovativno dizajnersko rješenje koje omogućava veću unutrašnjost pećnice te potpunu iskoristivost širine pećnice. Na svakoj posudi za pečenje ima više prostora, a superiorna tehnologija osigurat će jednako pečenu hranu na svim razinama. Ovih blagdana uživaj u ukusnom blagdanskom pečenju uz Gorenje!