Bez obzira pripremate li intimno druženje s najdražima ili rođendansku proslavu, ovi tapasi odlično će se složiti uz baš svaku priliku. Pripremaju se jednostavno i brzo, a izazivaju uzdahe oduševljenja.
Krumpir omotan slaninom
Birajte mladi krumpir približno jednake veličine, a zatim ga omotajte finom slaninom i zapecite dok ne postane hrskav. Dodajte čačkalice i poslužite uz čašu vina. Ovi slasni zalogaji neće vam oduzeti previše vremena, a bit će daleko bolji zalogaj od klasičnih grickalica.
Trebat će vam:
- 15 manjih krumpira
- 15 šnita slanine
- 3 žlice maslinovog ulja
- Sol, papar
Postupak pripreme:
Na štednjaku zagrijte vodu, posolite je i upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpir ubacite u kipuću vodu i kuhajte 20 minuta do pola sata, dok krumpir ne omekša. Pustite da se malo ohladi, a zatim svaki krumpir omotajte slaninom. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, dodajte krumpire i pecite ih oko 20 minuta. Krumpir na kraju začinite soli i paprom, pa poslužite toplo.
Empanadillas s inćunima i špinatom
Slasni zalogaji od lisnatog tijesta idealni su za brzinski ugovorena druženja s prijateljima. Sve što vam treba jest malo zelenog lisnatog povrća, lisnato tijesto i inćuni za finije okuse. Količinu inćuna prilagodite vlastitom ukusu, a kombinaciji možete dodati i orašaste plodove poput badema ili pinjola.
Potrebno vam je:
- 500 g špinata
- 2 režnja češnjaka
- 450 g lisnatog tijesta
- 1 jaje
- Slani inćuni
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
Postupak pripreme:
Špinat dobro očistite i nasjeckajte. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte špinat i kuhajte oko tri minute. Povremeno pomiješajte. Dodajte češnjak i inćune, pa još jednom pomiješajte, kuhajte jednu minutu i maknite s vatre. Začinite soli i paprom. Svježe lisnato tijesto razvaljajte i režite na jednake krugove. Na polovicu kruga dodajte nadjev, rub gornje polovice premažite umućenim jajem, pa preklopite kako biste dobili oblik školjke. Prebacite na papir za pečenje, premažite empanadille jajem i pecite oko 15 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.
Tostirani kruščići s paštetom od graha
Najjednostavniji, ali ujedno i najfiniji oblik tapasa zasigurno su topli kruščići s različitim dodacima. Pripremite aromatičnu paštetu od graha, vruće kruščiće natrljajte češnjakom, pa sve zajedno poslužite uz omiljeno vino. Druženje uz fino hrskanje može početi!
Potrebno vam je:
- 2 konzerve graha
- 1 manji luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica sjeckanog svježeg timijana i mente
- Baguette
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
Postupak pripreme:
Luk nasjeckajte na sitno, pa ga kratko pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte ocijeđeni grah, začinite soli i paprom, pa još kratko pirjajte. Maknite s vatre, malo ohladite i ubacite u blender. Blendajte dok ne dobijete pastu. Prebacite u posudu i dodajte sjeckani timijan i mentu. Dodatno začinite po želji. Kruh premažite maslinovim uljem i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva na 6 minuta ili dok ne poprimi boju. Dok je kruh još vruć, u njega utrljajte češnjak. Na svaku krišku kruha stavite žličicu paštete od graha i poslužite toplo.