gastro postao
Empade su latinoamerička verzija štruce, a sama riječ empada dolazi od španjolskog glagola empanar što znači smotati ili zamotati u kruh
Bogato pripremljeni zalogaji u obliku empanade začinit će vam dan.
Empanade su jastučići od tijesta punjeni slatkim ili slanim nadjevom. Punjenjem se možete poigravati ovisno o tome što imate u hladnjaku, a jedna od učestalijih varijacija na temu svakako je ona s mljevenim mesom.
Tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 60 ml vode
- 1 žumanjak
Nadjev
- 250 g mljevenog mesa
- pola crvenog luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 paprike
- 1 mrkva
- 2 žlice pasirane rajčice
- 1 mala žlica cimeta
- 2 male žlice smeđeg šećera
Priprema
- U većoj tavi zagrijte ulje i pržite luk s mljevenim mesom nekoliko minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckanu mrkvu i papriku, pire od rajčice, cimet i šećer. Sve pomiješajte, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Pripremite tijesto tako da brašno i 220 g maslaca miksate dok se ne razmrve. Dodajte jaje i vodu te izradite brzinski tijesto pa ga prebacite na pobrašnjenu podlogu. Mijesite dok ne postane glatko.
- Razdijelite ga na tri lopte. Razvaljajte ih na pobrašnjenoj dasci na tri kvadrata veličine 20x20 cm. Dva kvadrata premažite s 30 g omekšanog maslaca. Složite kvadrate jedan na drugog, a nepremazani stavite na vrh. Zajedno razvaljajte troslojno tijesto.
- Izrežite šest krugova promjera 15 cm. Mješavinu mesa razdijelite na krugove. Premažite rubove žumanjkom. Presavijte na pola i zalijepite rubove.
- Stavite na lim koji ste premazali maslacem i posuli brašnom. Pecite 15 minuta na 200°c, dok tijesto ne naraste.