Recepti 04. siječnja 2018.

Začinite dan vrhunskim empanadama

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Empade su latinoamerička verzija štruce, a sama riječ empada dolazi od španjolskog glagola empanar što znači smotati ili zamotati u kruh

Bogato pripremljeni zalogaji u obliku empanade začinit će vam dan.

Empanade su jastučići od tijesta punjeni slatkim ili slanim nadjevom. Punjenjem se možete poigravati ovisno o tome što imate u hladnjaku, a jedna od učestalijih varijacija na temu svakako je ona s mljevenim mesom.

 

Možda vas zanima... Empanade s piletinom i povrćem za prste polizati Recepti

 

Možda vas zanima... Čileanske empanade Recepti

 

Tijesto

  • 250 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 60 ml vode
  • 1 žumanjak

Nadjev

  • 250 g mljevenog mesa
  • pola crvenog luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 paprike
  • 1 mrkva
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • 1 mala žlica cimeta
  • 2 male žlice smeđeg šećera

Priprema

  1. U većoj tavi zagrijte ulje i pržite luk s mljevenim mesom nekoliko minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckanu mrkvu i papriku, pire od rajčice, cimet i šećer. Sve pomiješajte, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  2. Pripremite tijesto tako da brašno i 220 g maslaca miksate dok se ne razmrve. Dodajte jaje i vodu te izradite brzinski tijesto pa ga prebacite na pobrašnjenu podlogu. Mijesite dok ne postane glatko.
  3. Razdijelite ga na tri lopte. Razvaljajte ih na pobrašnjenoj dasci na tri kvadrata veličine 20x20 cm. Dva kvadrata premažite s 30 g omekšanog maslaca. Složite kvadrate jedan na drugog, a nepremazani stavite na vrh. Zajedno razvaljajte troslojno tijesto.
  4. Izrežite šest krugova promjera 15 cm. Mješavinu mesa razdijelite na krugove. Premažite rubove žumanjkom. Presavijte na pola i zalijepite rubove.
  5. Stavite na lim koji ste premazali maslacem i posuli brašnom. Pecite 15 minuta na 200°c, dok tijesto ne naraste.
     
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.