gastro postao
Argentinsko jelo poznato u cijeloj Južnoj Americi može se puniti mesom, povrćem ili čak i voćem
Empanada je jastučić tijesta punjen nadjevom, a od zemlje do zemlje razlikuju se po načinu pripreme, poglavito po vrsti nadjeva koji mogu biti i slani i slatki. Mi vam donosimo recept za empanade punjene piletinom i povrćem.
Potrebno vam je:
Tijesto:
- 3 šalica brašna
- sol
- 170 g maslaca
- 1 jaje
- 4 žlica vode
- mlijeko
Punjenje:
- 650 g pileće bijelo meso
- crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 mrkva
- 2 mlada krumpira
- 1 šalica graška
- 2 žlica suncokretovog ulja
- 120 ml pileći temeljac
Priprema:
- Izmiješajte brašno i sol. Dodajte maslac, istučeno jaje s malo mlijeka i vodu pa zamijesite tijesto. Oblikujte loptu i stavite u hladnjak na pola sata. Razvaljajte ga i izrežite krugove.
- Za nadjev pirjajte luk minutu, dodajte sjeckani češnjak i piletinu narezanu na kockice pa pirjajte oko pet minuta. Ulijte temeljac i dodajte mrkve pa kuhajte deset minuta. Umiješajte krumpire i kuhajte još pet minuta. Zatim stavite grašak pa kuhajte još pet minuta. Začinite i ocijedite.
- Stavite po žlicu nadjeva na sredinu kruga tijesta, preklopite tijesto napola, “zalijepite” istučenim jajetom, a rubove utisnite vilicom. Premažite empanade jajetom.
- Stavite ih u namašćeni kalup za pečenje i pecite 15-20 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.