gastro postao
Pomalo zaboravljen ukusni blagdanski kolač s lješnjacima
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 30
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 99
Tijesto
- 150 g pšenično brašno, bijelo
- 50 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
- 1 mala žlica prašak za pecivo
- 1 kom vanilin šećer
- 70 g maslac, neslani
Nadjev
- 100 g maslac, neslani
- 50 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 2 žlica voda
- 200 g lješnjak, sirovi
- 2.50 žlica pekmez od marelice
- 50 g tamna čokolada
Priprema
- Za tijesto - od navedenih sastojaka rukama umijesite prhko tijesto, zamotajte ga u foliju i dobro ohladite.
- Hladno tijesto tanko razvaljajte i prebacite u posudu za pečenje pa ga formirajte po njoj (ja pečem u dubljoj tepsiji, 20x35 cm).
- Stavite ga opet u hladnjak pa pripremite nadjev.
- Za nadjev - lješnjake tostirajte, očistite od ljuskica pa kada se ohlade pola sameljite a pola nožem sitno isjeckajte.
- U posudu stavite maslac, šećer, vanilin šećer i vodu, i kratko prokuhajte na laganoj vatri. Maknite s vatre, malo ohladite i dodajte lješnjake pa ostavite da se sve ohladi.
- Pripremljeno, ohlađeno tijesto prvo premažite pekmezom a zatim nanesite nadjev od lješnjaka.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 180°C.
- Ohladite, izrežite na trokutiće pa ukrasite čokoladom.