gastro postao
Volite li kremaste deserte, dobro je znati da se tulumbe odlično slažu i s tučenim vrhnjem
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 475
Tijesto
- 360 g pšenično brašno, bijelo
- 2 žlica maslac, slani
- 2 žlica gustin
- 1.50 mala žlica griz
- 3 kom jaje kokošje
- 1.50 šalica voda
- 0.50 mala žlica šećer, kristal
- 0.25 mala žlica sol
Sirup
- 2.50 šalica šećer, kristal
- 2.50 šalica voda
- 1 mala žlica limunov sok
- 1 čaša ulje, biljno
Priprema
- Za sirup zakuhajte šećer i vodu u posudi pa umiješajte limunov sok. Kuhajte pet minuta i ostavite da se ohladi.
- U drugu posudu stavite vodu, šećer, sol i maslac. Zagrijte na srednjoj vatri, umiješajte brašno i miješajte dok ne dobijete tijesto. Kuhajte na laganoj vatri pet-šest minuta. Premjestite tijesto u zdjelu da se ohladi. Dodajte mu gris i gustin, mijesite pa dodajte postupno jaja dok ne dobijete ljepljivo kremasto tijesto.
- Stavite tijesto u slastičarsku vrećicu bez vrha pa istiskujte male količine u zagrijano ulje. Pecite ih tresući u tavi kako bi se tulumbe ispekle i unutra. Kad narastu, pojačajte vatru i popržite ih sa svih strana. Ocijedite ih i polijte ohlađenim sirupom.
Izvor Skuhatćute