gastro postao
Orijentalna delicija koja se prvo kuha, zatim prži u dubokom ulju u prijevodu znači pumpa, a popularna je u Turskoj, Grčkoj i Bugarskoj
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 3027
Tijesto
- 400 ml voda
- 45 g maslac, neslani
- 0.50 mala žlica sol
- 350 g pšenično brašno, bijelo
- 3 kom jaje kokošje
- 2 šalica ulje suncokretovo
Sirup
- 1500 g šećer, kristal
- 1 mala žlica limunov sok
Priprema
- Zakuhamo sastojke za sirup u većoj posudi te kuhamo 10-15 minuta. Pustimo da se ohladi pa podijelimo u dvije zdjele. Zagrijemo vodu, maslac i sol. Kad počne kuhati, smanjimo vatru i dodamo brašno.
- Miješamo dok smjesa ne postane meka i dok se ne počne odvajati od posude. Maknemo i kratko ostavimo. Dodamo jedno po jedno jaje dobro miješajući. Zatim dodamo drugo tek ako smo sigurni da se prvo dobro stopilo sa smjesom.
- Zagrijemo ulje u velikom loncu na niskoj temperaturi. Napravimo vrećicu za istiskivanje tijesta. Napunimo tijestom i istiskujemo u lonac.
- Sredinu tulumba malo stisnemo prstima da budu neravne. Pojačamo vatru na umjerenu jačinu. Povremeno ih okrenemo u ulju da se podjednako isprže. Izvadimo i stavimo na papirnati ubrus da upije višak ulja.
- Stavimo tulumbe u zdjele sa sirupom. Ostavimo 20-25 minuta. Povremeno promiješamo. Tulumbe trebaju upiti sav sirup. Izvadimo ih pomoću velike rupičaste žlice i poslužimo.
Izvor 24 sata