Recepti 665 prikaza 03. listopada 2014.

Tulumbe

Tulumbe
gastro postao gastro.24sata.hr
Orijentalna delicija koja se prvo kuha, zatim prži u dubokom ulju u prijevodu znači pumpa, a popularna je u Turskoj, Grčkoj i Bugarskoj

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 3027

Tijesto

  • 400 ml voda
  • 45 g maslac, neslani
  • 0.50 mala žlica sol
  • 350 g pšenično brašno, bijelo
  • 3 kom jaje kokošje
  • 2 šalica ulje suncokretovo

Sirup

  • 1500 g šećer, kristal
  • 1 mala žlica limunov sok

Priprema

  1. Zakuhamo sastojke za sirup u većoj posudi te kuhamo 10-15 minuta. Pustimo da se ohladi pa podijelimo u dvije zdjele. Zagrijemo vodu, maslac i sol. Kad počne kuhati, smanjimo vatru i dodamo brašno.
  2. Miješamo dok smjesa ne postane meka i dok se ne počne odvajati od posude. Maknemo i kratko ostavimo. Dodamo jedno po jedno jaje dobro miješajući. Zatim dodamo drugo tek ako smo sigurni da se prvo dobro stopilo sa smjesom.
  3. Zagrijemo ulje u velikom loncu na niskoj temperaturi. Napravimo vrećicu za istiskivanje tijesta. Napunimo tijestom i istiskujemo u lonac.
  4. Sredinu tulumba malo stisnemo prstima da budu neravne. Pojačamo vatru na umjerenu jačinu. Povremeno ih okrenemo u ulju da se podjednako isprže. Izvadimo i stavimo na papirnati ubrus da upije višak ulja.
  5. Stavimo tulumbe u zdjele sa sirupom. Ostavimo 20-25 minuta. Povremeno promiješamo. Tulumbe trebaju upiti sav sirup. Izvadimo ih pomoću velike rupičaste žlice i poslužimo.

Izvor 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.