gastro postao
Savijača ili štrudla s trešnjama toliko je jednostavna za napraviti, a sočna i zavodljiva okusa da stvarno ne znamo zašto ih češće ne radimo. Isprobaj ovaj starinski turopoljski recept i slobodno ga proslijedi dalje – stvarno zaslužuje da ga svi stave na listu prioriteta
Sastojci:
- 60 dag tankog tijesta za savijaču
- 1 kg trešanja
- 20 dag šećera
- 20 dag mrvica
- ulje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Trešnje operi, očisti od koštica a mrvice poprži na ulju. Upotrijebi dvije kore za svako savijanje.
- Prvu koru poprskaj mlakom vodom i uljem, pa na nju stavi drugu koru i poprskaj uljem, pospi mrvicama, stavi nadjev od trešanja tako da 2/3 kore budu njime prekrivene, pospi šećerom, cimetom i vanillin-šećerom, prelij slatkim vrhnjem, poprskaj uljem, savij i stavi u namašteni lim. To ponavljaj sve dok ne potrošiš i tijesto i nadjev.
- Sve dobro namaži uljem i tako pripremljeno stavi u zagrijanu pećnicu i na srednje jakoj temperature peci oko 40 minuta. Pečenu savijaču pokrij mokrim ubrusom i nakon 30 minuta pošećeri i nareži na željene komade.
Savjet: Ako sama radiš mrvice od suhog kruha možeš ga samljeti no ispast će, vjerojatno, prilično krupne. Da bi bile dovoljno sitne izmelji ih još I u mlincu za kavu!