Kolumne Ante Carić: Najljepše priče o hrani i piću 28. lipnja 2022.

Clafoutis – slatki okus francuskog ljeta

Clafoutis - francuska ruralna tradicija u jednom kolaču foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako bismo trebali odabrati jednu kulinarsku kreaciju koja bi najbolje mogla utjeloviti zrake ljetnog sunca koje nas već naveliko griju, onda bi to svakako bio ukusni clafoutis

Zavodljiva kuhinja južnog dijela Francuske svjetsku je gastronomsku ostavštinu obogatila brojnim jelima kao što su ratatouille, bouillabaisse i cassoulet. No ako bismo trebali odabrati jednu kulinarsku kreaciju koja bi najbolje mogla utjeloviti zrake ljetnog sunca koje nas već naveliko griju, onda bi to svakako bio ukusni clafoutis. Ova jednostavna slatka delicija s trešnjama osmišljena je u ruralnom dijelu francuske regije Limousin. Iako vrijeme nastanka ove poslastice nije točno poznato, smatra se da se pripremala unatrag nekoliko stoljeća. Ipak, uvriježeno je mišljenje da je nastala negdje u 19. stoljeću nakon čega su je francuski chefovi počeli pripremati diljem države.

 | Author: Shutterstock Ova jednostavna slatka delicija s trešnjama osmišljena je u ruralnom dijelu francuske regije Limousin foto: Shutterstock

Clafoutis - francuska ruralna tradicija u jednom kolaču

Clafoutis bismo najbolje mogli opisati kao pečeni desert, a tradicionalno se priprema sa trešnjama koje se slažu u okrugli kalup koje se potom preliju smjesom od jaja i brašna. Smatra se da naziv samog jela dolazi od okcitanske riječi „clafotís“ koja dolazi od riječi „clafir“ što znači napuniti. U ovom slučaju to se odnosi na tijesto koje je napunjeno trešnjama. Drugo pak objašnjenje uči nas da „clafir“ dolazi od stare francuske riječi „claufir“ što znači „zakucati čavlima“, kako trešnje podsjećaju na glavu čavla.

Ovaj dobro poznati desert vrlo je jednostavno napraviti. U kalup za tortu ili lim za pečenje, prethodno premazan maslacem, slaže se voće, tradicionalno trešnje ili višnje, a sve sve prelijeva smjesom blago slatkog okusa načinjenom od jaja, šećera, brašna i mlijeka. U klasičnom receptu koriste se neotkoštićene trešnje. Naime tijekom pečenja koštice tijestu daju blagi bademasti okus, ali otkoštićene trešnje uvelike će olakšati konzumaciju i nesumnjivo ju učiniti ugodnijom. Koriste li se pak plodovi bez koštica, desert će biti nešto blažeg okusa.

Clafoutis se može raditi i sa borovnicama, šljivama, brusnicama, breskvama. te jabukama, da nabrojimo samo neke vrste voća, no puristi su složni u mišljenju da je clafoutis koji se pravi s drugom vrstom voća zapravo sasvim druga slastica poznata pod nazivom „flaugnarde“ ili „flognarde“.

 | Author: Shutterstock Clafoutis - francuska ruralna tradicija u jednom kolaču foto: Shutterstock

Slatka delicija s posebnom vrstom trešanja

Clafoutis se u Francuskoj tradicionalno radi sa tzv. Bigarreau trešnjama, sortom koja se često koristi za kolače ili za pripremu džemova. Koriste li se trešnje kiselije sorte onda je kod pripreme potrebno dodati više šećera, kao i ako se koriste višnje. Nakon pečenja desert se po želji posipa šećerom u prahu, a može se poslužiti bilo topao ili ohlađen. Konzumirati se može žlicom ili se reže na kriške poput torte. Nekad se kao dodatak služi sladoled od vanilije, ali neodoljiv okus clafoutisa najbolje će doći do izražaja ako se jede sam.

Zanimljivo je da Nizozemci pripremaju desert po sastavu sličan ovome pod nazivom „pannekoek“, ali to jelo, koje je ustvari varijanta palačinke, može sadržavati komade šunke, sir, grožđice i jabuke. Slavni je chef Joël Robuchon u svojoj kuharici dao vlastiti recept za clafoutis sa kruškama i grožđicama, ali je naveo da se slastici mogu dodati i trešnje, jabuke ili marelice kao zamjena.

Clafoutis je ovjekovječen i u literaturi pa se tako spominje u jednom romanu francuske spisateljice Marguerite Duras gdje ga autorica priprema za supruga, a našao se i u westernu „First Cow“ iz 2019. godine, ali kao varijanta s borovnicama.

Mekani clafoutis, sladak baš koliko treba, te sa blagim okusom sočnih trešanja, biti će idealan finale svake gozbe te će idealno utjeloviti vedri okus ljeta.

 | Author: Shutterstock Clafoutis foto: Shutterstock

Tradicionalni Clafoutis recept

(Za 8 osoba)

Sastojci:

  • 600 g trešanja (neotkoštićenih)
  • 4 jaja
  • 80 g šećera
  • 80 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 40 g maslaca
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje (prema želji)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 ˚ C.
  2. Rastopite maslac.
  3. U zdjeli dobro istucite jaja i šećer. Dodajte brašno i sol stalno miješajući. Potom ulijte mlijeko i rastopljeni maslac te ponovo miješajte. Miješate li smjesu ravnomjerno pjenjačom neće se napraviti grudice.
  4. Maslacem namastite kalup za pečenje.
  5. Trešnje posložite u kalup te prelijte pripremljenom smjesom.
  6. Pecite clafoutis oko 40 minuta. Potom ostavite da se malo ohladi te ga pospite sa šećerom u prahu. Poslužite ga bilo toplog ili ohlađenog, a po želji ga možete servirati zajedno sa sladoledom od vanilije ili coulisom od trešanja.

 

Možda vas zanima... Ruske palačinke koje simboliziraju zlato sunca na tanjuru Kolumne Možda vas zanima... Crème Chantilly - francuski desert sa zanimljivom legendom Kolumne Možda vas zanima... Maslac od kikirikija i meki keksi koje obožavamo Kolumne

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 07:58 29. Lipanj 2022.

    Francuski kolači zakon