Ono što nam se jako sviđa u ovom tradicionalnom receptu sigurno je rogač! Iako ima sličan okus kao čokolada, rogač je zapravo slađi i manje gorak, a njegov prah ima lagani prepečeni okus i teksturu – poput, primjerice, kakaa u prahu. Zato su tradicionalni kolači posebniji kada se rade s rogačem.
Rogač je i izvrsna zamjena za kakao prah u pekarskim proizvodima poput kolačića – i obrnuto! No, planiraš li zamijeniti kakao u prahu s rogačem u prahu imaj na umu da ćeš morati smanjiti količinu šećera.
Uživaj, stoga, u testiranju ovog tradicionalnog turopoljskog specijaliteta, a po želji ga možeš i prilagođavati sa svojim omiljenim sastojcima.
Sastojci za tijesto:
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 50 dag brašna
- 10 dag margarina
- 8 dag šećera
- 2 žumanca
- 1 limun
- 2,5 dl mlijeka
- ¼ žličice soli
Za nadjev:
- 40 dag mljevenog rogača
- 15 dag šećera
- 3 dl mlijeka
- 4 žlice ruma
- 5 dag grožđica
- 1 bjelance za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Mljevene rogače pomiješaj sa šećerom, grožđicama i rumom, prelij kipućim mlijekom i izmiješaj u jednoličnu masu, pa ostavi da se posve ohladi.
- Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, dodaj dignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, sol, šećer i naribanu limunovu koricu, koju si prije toga dobro oprala. Dodaj mlako mlijeko i mijesi tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
- Dobro pokriveno drži na toplom mjestu da se digne nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, podijeli na dva dijela i svaki dio premijesi pa valjkom razvaljaj na 1 cm debljine. Pazi da ti po duljini odgovara limu u kojem ćeš peći savitak, pa premaži drugom polovicom margarina i ohlađenim nadjevom od rogača.
- Odmah savij jedan, pa zatim i drugi dio i stavi u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Sve pokrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže, oko 40 minuta.
- Tada premaži bjelancem, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na srednje jakoj vatri otprilike 1 sat. Kada se savitak ispeče i dok je još topli pospi ga šećerom u prahu, ali ga reži tek kada se posve ohladi!