Recepti 23. kolovoza 2022.

Turopoljski savitak s rogačima: recept otrgnut od zaborava

Kolač s rogačem
Jedan od autohtonih specijaliteta svakako je i savitak s rogačem foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Turopoljski kraj, baš poput svih naših regija, ima bogatu tradiciju izrade kolača i raznih slastica, a jedan od autohtonih specijaliteta svakako je i savitak s rogačima. Vrijeme je da dijetu odgodiš za neki drugi tjedan.

Ono što nam se jako sviđa u ovom tradicionalnom receptu sigurno je rogač! Iako ima sličan okus kao čokolada, rogač je zapravo slađi i manje gorak, a njegov prah ima lagani prepečeni okus i teksturu – poput, primjerice, kakaa u prahu. Zato su tradicionalni kolači posebniji kada se rade s rogačem.

Rogač je i izvrsna zamjena za kakao prah u pekarskim proizvodima poput kolačića – i obrnuto! No, planiraš li zamijeniti kakao u prahu s rogačem u prahu imaj na umu da ćeš morati smanjiti količinu šećera.

Uživaj, stoga, u testiranju ovog tradicionalnog turopoljskog specijaliteta, a po želji ga možeš i prilagođavati sa svojim omiljenim sastojcima.

Sastojci za tijesto:

  • 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
  • 50 dag brašna
  • 10 dag margarina
  • 8 dag šećera
  • 2 žumanca
  • 1 limun
  • 2,5 dl mlijeka
  • ¼ žličice soli

Za nadjev:

  • 40 dag mljevenog rogača
  • 15 dag šećera
  • 3 dl mlijeka
  • 4 žlice ruma
  • 5 dag grožđica
  • 1 bjelance za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje
Muffini s rogačem Možda vas zanima... Upoznaj rogač, najukusniju zamjenu za kakao! Recepti

Priprema:

  1. Mljevene rogače pomiješaj sa šećerom, grožđicama i rumom, prelij kipućim mlijekom i izmiješaj u jednoličnu masu, pa ostavi da se posve ohladi.
  2. Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, dodaj dignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, sol, šećer i naribanu limunovu koricu, koju si prije toga dobro oprala. Dodaj mlako mlijeko i mijesi tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
  3. Dobro pokriveno drži na toplom mjestu da se digne nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, podijeli na dva dijela i svaki dio premijesi pa valjkom razvaljaj na 1 cm debljine. Pazi da ti po duljini odgovara limu u kojem ćeš peći savitak, pa premaži drugom polovicom margarina i ohlađenim nadjevom od rogača.
  4. Odmah savij jedan, pa zatim i drugi dio i stavi u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Sve pokrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže, oko 40 minuta.
  5. Tada premaži bjelancem, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na srednje jakoj vatri otprilike 1 sat. Kada se savitak ispeče i dok je još topli pospi ga šećerom u prahu, ali ga reži tek kada se posve ohladi!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.