gastro postao
Jedan od najukusnijih recepata ovog poznatog deserta
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 25
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 183
Ostalo
- 250 g lješnjak, prženi
- 250 g bademi, prženi
- 250 g orah, sirovi
- 200 g šećer, kristal
- 1000 g tijesto za baklavu
- 250 g maslac, slani
- 50 g ulje suncokretovo
Sirup
- 1200 g šećer, kristal
- 1 l voda
- 30 g vanilin šećer
Priprema
- Za sirup izmiješajte šećer i vodu pa stavite kuhati. Kad provrije, smanjite temperaturu i kuhajte još 15 minuta. Maknite s vatre i dodajte vanilin šećer pa ostavite da se hladi.
- Sameljite pržene lješnjake, orahe i bademe. Pomiješajte ih i dodajte im šećer. Rastopite maslac pa dodajte ulje.
- Prvu koru namažite smjesom maslaca i ulja, stavite preko drugu koru te je pospite smjesom badema, oraha i lješnjaka. Polako motajte oko tankog valjka za tijesto, zatim jednu stranu valjka čvrsto držite, a drugom rukom naborajte, odnosno svucite kore s valjka. Ponavljajte dok sve ne potrošite.
- Stavite baklave u namašćenu posudu i pecite 50 minuta na 180° C. Vruće i pečene baklave narežite na manje komade i zalijte sirupom.
Jedan od najukusnijih recepata ovog poznatog deserta
Izvor Skuhatćute