Recepti 07. prosinca 2022.

U curry s puretinom obavezno stavi ananas i mandarine!

foto: Cats Coming/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Prava simfonija okusa – tako bismo mogli nazvati ovaj recept. Ono što mu daje posebnu aromu jesu mandarine i ananas koje ovu deliciju u kojoj je glavna zvijezda puretina zaokružuju na profinjen način

Postoje recepti za koje se doista isplati svaka uložena sekunda pripreme. Baš poput ovoga. Premda na prvu možda zvuči komplicirano, ovo jelo zapravo treba pripremiti korak po korak i uživati u krajnjem rezultatu.

Osim vrhunskog okusa puretine (ali ako je nemaš doma, možeš je zamijeniti i piletinom!), dašak egzotike i pikantnosti daju su kremasti umak od curryja s vrhnjem, dok su mandarine i ananas tu da (osim vitamina) zaokruže cjelinu svojim sočnim, osvježavajućim aromama.

 | Author: SHUTTERSTOCK Riža s listićima badema savršeno prija uz umak s puretinom i voćem foto: SHUTTERSTOCK

Pureći odrezak s rižom i bademima

Sastojci za 4 osobe:

Za rižu s bademima:

  • 2 žlice maslaca
  • 200 g riže basmati
  • oko 500 ml temeljca
  • 50 g listića badema

Za pureće odreske:

  • 3 ljutike
  • 4 filea od purećih prsa (oko 180 g)
  • sol i papar
  • curry
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice ulja
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • 1 manja limenka ananasa
  • 2 prstohvata mljevenog šafrana (po želji)
  • 1 žlica senfa
  • 1 manja limenka mandarina
Možda vas zanima... Blagdansko jelo kakvo još niste probali – recept potražite na poznatom hrvatskom gastroblogu Recepti

Priprema:

  1. Za rižu s bademima najprije u loncu zagrij 1 žlicu maslaca, propirjaj rižu te ulij vrući temeljac. Ostavi da se kuha 15 - 20 minuta.
  2. U međuvremenu oljušti ljutiku i nareži je na kockice. Puretinu operi te je posuši kuhinjskim ubrusima. Začini solju, paprom i curryjem. U tavi zagrij ulje. Meso prži sa svih strana 5 - 6 minuta te ga izvadi i stavi na toplo.
  3. Za umak propirjaj ljutiku u masnoći od prženja te pospi sa ½ žličice curryja. Pirjaj još minute. Ulij vrhnje za kuhanje i zakuhaj. Ostavi da temeljac lagano ključa 2 - 3 minute. Voće ocijedi, a sok od ananasa sačuvaj. Umaku dodaj 50 ml soka od ananasa, šafran i senf. Začini solju, paprom  curryjem. Po želji zgusni škrobom.
  4. Ocijeđeni ananas i mandarine (količinu odredi sam/a) stavi u umak  zagrij.
  5. U tavi zagrij žlicu maslaca i na njemu poprži bademe. Rižu ocijedi. Pomiješaj rižu i bademe. Rižu stavi u šalice i pritisni. Zatim po šalicu riže razdijeli na tanjure.
  6. File od purećih prsa posluži uz nju te prelij umakom od curryja. Na kraju možeš sve ukrasiti svježim listićima bosiljka ili korijandra.
Možda vas zanima... Pirjani pureći odresci s umakom od meda i limuna Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.