Recepti 03. travnja 2023.

Uskrsna gozba: janjeća koljenica s krumpirom

Janjeća koljenica
Sporo pečena janjeća koljenica foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pun neodoljivog okusa ružmarina, ovaj recept za janjetinu osigurava mekano i sočno meso svaki put kad ga pripremiš – a to je dobar argument da bude zvijezda uskrsnog jelovnika, zar ne?

Janjeće koljenice izvrstan su komad mesa koji svakom slavlju daju dozu svečanosti. Bez obzira pripremaš li ih, primjerice, pirjane u crnom vinu sa svježim ružmarinom, češnjakom i rajčicama, poslužiš s palentom ili pireom od pečenog češnjaka.. ili na naš način - ovo je fantastično jelo za obradovati društvo, jer su sve pripreme gotove na početku. Sve što trebaš učiniti nakon toga jest čekati da se ispeče. 

Inače, koljenica je dio janjeće potkoljenice. Vezivno tkivo čini ovaj komad iznimno ukusnim, ali ako ga ne pripremiš na pravilan način meso može ispasti pomalo žilavo. Za nježnu teksturu koja se praktički topi u ustima, janjeće koljenice trebaš kuhati lagano i sporo.

 | Author: Shutterstock Sporo pečena janjeća koljenica s povrćem foto: Shutterstock

 

Janjeća koljenica Možda vas zanima... Za više okusa i sočnosti: 5 odličnih umaka za janjetinu Špajza

 

Sastojci koji izvlače najbolje iz janjetine

Želiš li dati malo svog ‘štiha’ bilo kojem jelu s janjećim koljenicama evo nekoliko sastojaka koji će ti uvijek dobro doći:

Začini: Janjeće koljenice ‘vole’ sol, papar, svježi češnjak, svježi ružmarin i svježi timijan.
Maslinovo ulje: Janjeće koljenice kuhaj na maslinovom ulju dok ne porumene sa svih strana prije nego ih pečeš s ostalim sastojcima.
Povrće: Uvijek će ti dobro doći luk, mrkva i cijeli pelati iz konzerve.
Crveno vino: Ne moraš koristiti najskuplju bocu, ali svakako dodaj vino koje ti godi lagano pijuckati.
Temeljac: Svejedno je koristiš li gotovu ili domaću goveđu i(li) pileću juhu, odnosno temeljac.

 

janjetina Možda vas zanima... NAJSOČNIJI SAVJET Kako savršeno ispeći janjetinu Špajza

 

 | Author: Shutterstock Mirisna i mekana janjeća koljenica foto: Shutterstock

Janjeća koljenica s krumpirom i ružmarinom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 janjeće koljenice (oko 1,2 kg)
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ svežnja timijana
  • 2 žličice senfa
  • sol i papar
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 600 ml mesnog temeljca
  • 600 g krumpira za kuhanje
  • 1 svežanj svježeg (ili 1 žličica sušenog) mažurana

 

Možda vas zanima... Za Uskrs začini i zarolaj janjeći flam Kolumne

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva (ventilacijsku na 200 stupnjeva). Meso operi, osuši, a zatim dobro posoli i popapri. Češnjak nasjeckaj na kockice.
  2. Timijan operi, otrgni listiće te pomiješaj sa senfom i češnjakom. Smjesom premaži koljenice.
  3. U posudi za pečenje zagrij ulje i poprži meso te zalij sa 300 ml temeljca. Koljenice (s kosti prema gore) u prekrivenoj posudi peci 30 minuta. Zatim otklopi, okreni koljenice i peci još 50 minuta. Malo-pomalo zalijevaj ostatkom temeljca.
  4. Krumpir operi i kuhaj u slanoj vodi 15 minuta. Ocijedi ga, isperi hladnom vodom te oguli. Operi, osuši i nasjeckaj mažuran. Krumpir i mažuran raspodijeli oko koljenice te peci još 10 minuta. Uz ovo jelo možeš poslužiti i ratatouille.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.