Minestrone juha, tradicionalno je talijansko jelo, a osim što je ukusna, sadrži i mnoštvo hranjivih sastojaka i nutritivno je vrijedna. Jedna od najboljih stvari jest što za ovaj recept možeš "očistiti hladnjak". Slobodno upotrijebi povrće koje ti se nađe pri ruci ili jednostavno koristi ono koje je u sezoni.
Povrće koje se najčešće stavlja u minestrone juhu su rajčica, luk, mrkva, celer, grah, krumpir, tikvica, grašak, kupus, poriluk i kelj. Uvijek možeš dodati i tjesteninu, kako bi obrok bio još zasitniji. Za još bolji okus, juhu posluži uz puno svježe naribanog parmezana!
Sastojci su dostatni za četiri serviranja, a za pripremu rezerviraj 40 minuta vremena.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 mrkva, oguljena i sitno narezana
- 1 stabljika celera, sitno narezana
- 1 tikvica, sitno narezana
- 800 ml vrućeg povrtnog temeljca
- 400 g graha iz konzerve, ocijeđenog i ispranog
- 400 g pelata
- 1 žličica suhog origana
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- parmezan za posluživanje
Priprema:
- Veliki lonac stavi na srednje jaku vatru. Ulij maslinovo ulje, a zatim dodaj povrće i češnjak.
- Začini morskom soli i svježe mljevenim crnim paprom. Poklopi i ostavi povrće da krčka 10-ak minuta uz povremeno miješanje.
- Zatim dodaj rajčicu, grah, sušeni origano i povrtni temeljac. Pričekaj da zavrije pa pusti da krčka 20 minuta na laganoj vatri.
Posluži toplo, uz naribani svježi parmezan.Dobar tek!