gastro postao
Blagdani teško mogu proći bez velike limene kutije pune vanilin kiflica...
Nama su djetinjstvo obilježile vanilin kiflice, nezaobilazni blagdanski zalogajčići. Riječ je o dobro poznatim, prhkim keksima s mljevenim orasima, uvaljanima u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera.
Budući da je vanilin šećer tijekom prosinca nezaobilazna namirnica, predlažemo ti da jedan štapić vanilije prepoloviš po dužini, ubaciš u posudicu sa kristal šećerom, poklopiš i pustiš da odstoji dva do tri tjedna. Domaći će vanilin šećer biti spreman taman pred božićni tjedan.
Sastojci:
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 280 g glatkog brašna
- 210 g Zvijezda margarina
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Od brašna, oraha, šećera i margarina umijesite glatko tijesto. Pripazi da margarin bude sobne temperature.
- Pričekaj da tijesto odstoji u hladnjaku pola sata, a potom oblikuj male kiflice i poslaži ih u namašćeni lim.
- Peci ih 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- Izvadi ih iz pećnice, pusti da odstoje na limu pet minuta, a potom ih uvaljaj u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera.
Uživaj!