Recepti 03. listopada 2014.

Vijenac od oraha

gastro postao gastro.24sata.hr
Domaća orahnjača uvijek ima počasno mjesto na blagdanskom stolu

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 222

Tijesto

  • 10 g suhi kvasac
  • 10 g vanilin šećer
  • 500 g glatko brašno
  • sol
  • 1 kom jaje kokošje
  • 60 g maslac, slani

Nadjev

  • 500 g orah, sirovi
  • 50 ml tamni rum
  • 1 žlica ekstrakt vanilije
  • 1 mala žlica limunova korica
  • 0.50 mala žlica mljeveni cimet
  • 250 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 250 g šećer, kristal

Priprema

  1. Pomiješajte kvasac sa šećerom, brašnom i toplim mlijekom pa pustite da se zapjeni. Zatim pomiješajte sa svim ostalim sastojcima i zamijesite mekano tijesto.
  2. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže na toplom dva sata. Lagano ga premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik malo tanji od centimetra.
  3. Za nadjev pomiješajte mljevene orahe sa šećerom, rumom, vanilijom, vrelim mlijekom i limunovom koricom pa ravnomjerno premažite po razvaljanom tijestu.
  4. Zarolajte počevši od duže stranice pravokutnika i spojite u krug u vijenac. Spoj tijesta možete pritisnuti prstima koje ste namočili u mlaku vodu kako bi se tijesto lakše zalijepilo. Napravite zareze, stavite u namašćen lim i pustite dok se pećnica ne ugrije.
  5. Uključite pećnicu na 180°c. Pecite 40-ak minuta, a prije pečenja je možete premazati otopljenim maslacem ili umućenim jajetom. Mlaku orahnjaču pospite šećerom u prahu.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.