gastro postao
Domaća orahnjača uvijek ima počasno mjesto na blagdanskom stolu
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 222
Tijesto
- 10 g suhi kvasac
- 10 g vanilin šećer
- 500 g glatko brašno
- sol
- 1 kom jaje kokošje
- 60 g maslac, slani
Nadjev
- 500 g orah, sirovi
- 50 ml tamni rum
- 1 žlica ekstrakt vanilije
- 1 mala žlica limunova korica
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 250 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 250 g šećer, kristal
Priprema
- Pomiješajte kvasac sa šećerom, brašnom i toplim mlijekom pa pustite da se zapjeni. Zatim pomiješajte sa svim ostalim sastojcima i zamijesite mekano tijesto.
- Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže na toplom dva sata. Lagano ga premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik malo tanji od centimetra.
- Za nadjev pomiješajte mljevene orahe sa šećerom, rumom, vanilijom, vrelim mlijekom i limunovom koricom pa ravnomjerno premažite po razvaljanom tijestu.
- Zarolajte počevši od duže stranice pravokutnika i spojite u krug u vijenac. Spoj tijesta možete pritisnuti prstima koje ste namočili u mlaku vodu kako bi se tijesto lakše zalijepilo. Napravite zareze, stavite u namašćen lim i pustite dok se pećnica ne ugrije.
- Uključite pećnicu na 180°c. Pecite 40-ak minuta, a prije pečenja je možete premazati otopljenim maslacem ili umućenim jajetom. Mlaku orahnjaču pospite šećerom u prahu.
Izvor Skuhatćute