gastro postao
Među uskrsnim delikatesama osobito se ističe tradicionalno slatko pecivo, poznato kao pinca u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju ili kao sirnica u Dalmaciji.
Riječ je o slatkom kruhu od brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće aromatiziranom rumom, koricom limuna ili naranče. Uobičajeno je okruglog oblika s "križem" po sredini koji simbolizira razapinjanje Isusa Krista.
Sirnica, pinca, uskršnja pogača? Puno je naziva za ovaj tradicionalni uskršnji kolač, ali recept je više-manje uvijek isti. Ovo je recept za sirnice kakve rade u Jelsi na otoku Hvaru.
Potrebno vam je:
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 125 g šećera
- 1 Dr. Oetker vanilin šećer
- 250 ml mlijeka
- 125 g maslaca
- 700 g brašno za dizana tijesta
- 1 prstohvat sol
- 1 Dr. Oetker suhi kvasac
- 1 Dr. Oetker prašak za pecivo
- 1 limunova korica
- 100 ml soka od naranče
- 1 narančina kora
- rum
- aroma kruškovca
- po želji aroma sirnica
- šećer u kocki
Priprema:
- U posudi dobro izmiksati jaja, žutanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sok i koricu naranče.
- U smjesu dodajte rum, aromu kruškovac i prema želji dodajte aromu sirnica.
- Maslac rastopite u mlijeku i pustite da se malo ohladi.
- Zajedno pomiješajte brašno, kvasac i prašak za pecivo.
- U brašno dodajte smjesu s jajima i otopljeni maslac, dobro umijesite i ostavite da se tijesto diže sve dok se ne udvostruči.
- Kada se prvi put digne, spustite ga sa žlicom i pustite da se još jednom digne.
- Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama u križ, premazati žumanjkom i posuti grubo zdrobljenim šećerom u kocki.
- Sirince staviti u hladnu pećnicu i temperaturu namjestiti na 180°C. Peći oko 20 minuta (kad dosegne temperaturu od 180), dok ne dobije zlatnu boju. U tijesto možete prema želji staviti malo ruma, kruškovca, arome sirnice. Recept ima jednu specifičnost - dodatak meštra. Meštro je ekstrakt anisa i koromača u alkoholu.