Recepti Uskršnje delicije 16. ožujka 2018.

Vječni klasik: Domaća sirnica

Sirnica
Karina Šiždrak
gastro postao gastro.24sata.hr
Među uskrsnim delikatesama osobito se ističe tradicionalno slatko pecivo, poznato kao pinca u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju ili kao sirnica u Dalmaciji.

Riječ je o slatkom kruhu od brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće aromatiziranom rumom, koricom limuna ili naranče. Uobičajeno je okruglog oblika s "križem" po sredini koji simbolizira razapinjanje Isusa Krista.

Sirnica, pinca, uskršnja pogača? Puno je naziva za ovaj tradicionalni uskršnji kolač, ali recept je više-manje uvijek isti. Ovo je recept za sirnice kakve rade u Jelsi na otoku Hvaru. 


Potrebno vam je:

  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 125 g šećera
  • 1 Dr. Oetker vanilin šećer
  • 250 ml mlijeka
  • 125 g maslaca
  • 700 g brašno za dizana tijesta
  • 1 prstohvat sol
  • 1 Dr. Oetker suhi kvasac
  • 1 Dr. Oetker prašak za pecivo
  • 1  limunova korica
  • 100 ml soka od naranče
  • 1 narančina kora
  • rum
  • aroma kruškovca
  • po želji aroma sirnica
  • šećer u kocki

Priprema:

  1. U posudi dobro izmiksati jaja, žutanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sok i koricu naranče.
  2. U smjesu dodajte rum, aromu kruškovac i prema želji dodajte aromu sirnica.
  3. Maslac rastopite u mlijeku i pustite da se malo ohladi.
  4. Zajedno pomiješajte brašno, kvasac i prašak za pecivo.
  5. U brašno dodajte smjesu s jajima i otopljeni maslac, dobro umijesite i ostavite da se tijesto diže sve dok se ne udvostruči.
  6. Kada se prvi put digne, spustite ga sa žlicom i pustite da se još jednom digne.
  7. Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama u križ, premazati žumanjkom i posuti grubo zdrobljenim šećerom u kocki.
  8. Sirince staviti u hladnu pećnicu i temperaturu namjestiti na 180°C. Peći oko 20 minuta (kad dosegne temperaturu od 180), dok ne dobije zlatnu boju. U tijesto možete prema želji staviti malo ruma, kruškovca, arome sirnice. Recept ima jednu specifičnost - dodatak meštra. Meštro je ekstrakt anisa i koromača u alkoholu. 
     
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.