Recepti Zdrava i fina ljetna jela 20. srpnja 2022.

Vodič kroz plant-based prehranu - uživanje u hrani bez ugrožavanja okoliša

foto: TwentyTen

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Plant-based prehrana fokusirana je primarno na hranu biljnog podrijetla. To ne uključuje samo voće i povrće, već i orašaste plodove, sjemenke, ulja, cjelovite žitarice i sve mahunarke.

Osobe koje slijede plant-based prehranu ne moraju nužno biti vegetarijanci ili vegani koji nikada ne jedu meso ili mliječne proizvode. Umjesto toga, proporcionalno biraju više hrane iz biljnih izvora.

Plant-based prehrana postala je vrlo popularna u svijetu jer sadrži potrebne makro i mikro nutrijente poput proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala, bogata je vlaknima i fitonutrijentima, a pozitivno utječe na zdravlje i okoliš. Plant-based nije isto što i veganska prehrana. Veganstvo zahtjeva izbacivanje svih proizvoda životinjskog podrijetla iz prehrane, dok je plant-based prehrana fleksibilnija i temelji se na ideji da se unosi više svih namirnica biljnog podrijetla, a manje mesa.

Dobro je znati podrijetlo biljne hrane koju koristimo, a izborom lokalnog i sezonskog dodatno pomažemo prirodi. Postoje linije proizvoda poput GARDEN GOURMET s kojima možeš zamijeniti meso, a dobiti dovoljno proteina pretežno iz soje i što nije manje važno uživati u okusu i osjećaju sitosti.

Plant-based prehrana temelji se na pet prehrambenih skupina

  • Voće: Bilo koja vrsta voća uključujući jabuke, banane, grožđe, jagode, citrusno voće, itd.
  • Povrće: paprike, kukuruz, salata, špinat, kelj, grašak, itd.
  • Gomoljasto povrće: krumpir, mrkva, pastrnjak, batat, itd.
  • Cjelovite žitarice: kvinoja, smeđa riža, cjelovita pšenica, zob, soja, ječam, heljda, itd.
  • Mahunarke: grah, leća, grašak, slanutak, itd.

Postoji mnogo drugih namirnica u kojima također možeš uživati, ako se hraniš po načelima plant based prehrane uključujući orašaste plodove, sjemenke, avokado, tofu, tempeh, brašno i kruh od cjelovitih žitarica te tzv biljna mlijeka.

Načela plant-based prehrane

  • Izbjegavanje ili ograničavanje namirnica životinjskog podrijetla.
  • Prehrana s cjelovitim minimalno prerađenim namirnicama različitih vrsta voća, povrća, cjelovitih žitarica, sjemenki, orašastih plodova.
  • Mahunarke i gljive kao glavni izvor proteina.
  • Upotreba namirnica lokalnog podrijetla od malih proizvođača.
  • Preferirati sezonske namirnice.
  • Namirnice su manje prerađene.

 | Author: TwentyTen foto: TwentyTen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.