gastro postao
Super popularne chia sjemenke možete staviti gotovo bilo gdje, pa zašto ne i u peciva kojima ćete razveseliti svoje najmilije!
Ove male, ali moćne sjemenke, možete koristiti u slanim i slatkim jelima, desertima ili čak u pripremi doručka!
Postoje bijele i tamnosmeđe/crne sjemenke. Učestalije su u upotrebi ove tamnije zbog vizualnog efekta, jer gdje god ih stavite, ove male crne sjemenke uvijek dolaze do izražaja. Zato predlažemo da isprobate peciva s chia sjemenkama.
Zbog dizanja preko noći, ova peciva lako su probavljiva. I najbolje, možete ih ispeći u kalupu za muffine!
Potrebno vam je:
- 400 g glatkog brašna (možete koristiti i neko drugo, primjerice raženo ili od pira)
- 50 g rižinog brašna
- 350 ml vode sobne temperature
- 1/2 žličice suhog kvasca
- 2 žličice soli
- Nekoliko žlica chia sjemenki
Priprema:
- Pomiješajte brašna, kvasac i vodu drvenom kuhačom (dok se smjesa ne izjednači) pa dodajte sol i ponovno sve dobro izmiješajte kuhačom. Smjesa će biti vrlo ljepljiva. Ostavite ju u posudi pokrivenu krpom i pustite da se diže preko noći (otprilike 10 - 14 sati) - tijesto se treba utrostručiti i pojavit će se mali mjehurići na njemu.
- Kada se tijesto diglo, bit će poprilično ljepljivo i vlažno pa ga vadite žlicom i stavljajte na papir za pečenje (možete ga peći i u kalupima za muffine)
- Posipajte tijesto chia sjemenkama i ostavite još sat vremena da se diže
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i dignuto tijesto pecite prvo 10 minuta na toj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i pecite još 10 - 15 minuta - dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Pečena peciva izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade
Peciva poslužite sama ili s nekim domaćim namazom.