Recepti 04. srpnja 2018.

Za doručak: Domaći pekmez od borovnica

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema boljeg od divnog domaćeg pekmeza na svježem kruhu. Kako ne bi propustili ovo iskustvo, počnite puniti staklenke kombinacijama s vašim omiljenim voćem.

Ovo je starinski recept za domaći pekmez, bez konzervansa i dodataka za zgušnjavanje. Kuhajte ga na laganoj vatri, strpljivo miješajte drvenom žlicom i pričekajte da se zgusne. Možete provjeriti je li gotov tako da kap prebacite na tanjurić i uvjerite se da se ne razlijeva.

Kipući pekmez možete odmah preliti u posude, zatvoriti ih i staviti na toplo mjesto ili ih možete staviti na nekoliko minuta u pećnicu kako bi se stvorila korica i potom ih poklopiti. Naravno, sav pribor mora biti dobro očišćen jer će se u suprotnom vaš domaći pekmez ubrzo pokvariti.

 

Možda vas zanima... Jednostavna torta sa svježim sirom i pekmezom od jagoda Kolumne

 

Sastojci:

  • 2 kg voća
  • 1,5 kg šećera
  • 0,5 l hladne vode

Priprema:

  1. Voće neposredno prije pripreme dobro operite i ocijedite. 
  2. Rastopite šećer u hladnoj vodi.
  3. U sirup istresite voće i stavite na vatru. 
  4. Često miješajte kako se džem ne bi zalijepio za dno i obavezno maknite pjenu s površine. Za miješanje koristite novu ili iskuhanu drvenu žlicu. 
  5. Kada dobijete jednoličnu masu, pekmez je gotov.
  6. Vrućeg ga prelijte u čiste staklenke s poklopcem.

 

Možda vas zanima... Domaći pekmez od mrkve od samo tri sastojka Recepti

 

Uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.