Ovo je starinski recept za domaći pekmez, bez konzervansa i dodataka za zgušnjavanje. Kuhajte ga na laganoj vatri, strpljivo miješajte drvenom žlicom i pričekajte da se zgusne. Možete provjeriti je li gotov tako da kap prebacite na tanjurić i uvjerite se da se ne razlijeva.
Kipući pekmez možete odmah preliti u posude, zatvoriti ih i staviti na toplo mjesto ili ih možete staviti na nekoliko minuta u pećnicu kako bi se stvorila korica i potom ih poklopiti. Naravno, sav pribor mora biti dobro očišćen jer će se u suprotnom vaš domaći pekmez ubrzo pokvariti.
Sastojci:
- 2 kg voća
- 1,5 kg šećera
- 0,5 l hladne vode
Priprema:
- Voće neposredno prije pripreme dobro operite i ocijedite.
- Rastopite šećer u hladnoj vodi.
- U sirup istresite voće i stavite na vatru.
- Često miješajte kako se džem ne bi zalijepio za dno i obavezno maknite pjenu s površine. Za miješanje koristite novu ili iskuhanu drvenu žlicu.
- Kada dobijete jednoličnu masu, pekmez je gotov.
- Vrućeg ga prelijte u čiste staklenke s poklopcem.
Uživajte!