gastro postao
Sjajna stvar kod nabujka je to što ne moraš posebno oblikovati njegov oblik, a u svakom trenutku izgleda i ima izvrstan okus. Posluži ga uz sladoled ili vrhnje od vanilije i imat će pun dom zadovoljnih gostiju
Ovaj nabujak od griza s marelicama odlično ide uz sladoled ili tučeno slatko vrhnje aromatizirano vanilijom. Sigurno će se svidjeti obitelji i prijateljima.
Čak i ako nikad do sada nisi radio/la nabujak ovaj recept će ti pojednostaviti postupak i olakšati svoje slastičarke 'muke'. Uz naše savjete korak po korak garantiramo ti savršen uspjeh.
Nabujak od griza s marelicama
Sastojci (za 4 osobe):
- 8 velikih marelica
- 500 ml mlijeka
- 70 g instant pšenične krupice
- 2 žlice šećera
- 2 jaja
- 200 g posnog svježeg sira
- 2 žlice vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Marelice operi, posuši, prereži popola i odstrani im koštice. U loncu zakuhaj mlijeko, uspi krupicu pa kratko prokuhaj da se griz zgusne. Umiješaj šećer i ukloni lonac sa štednjaka.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksaj sa svježim sirom i šećerom pa ih umiješaj u griz. Na kraju u smjesu umiješaj snijeg od bjelanjaka.
- Smjesu od griza rasporedi u jednu veću ili četiri manje namašćene vatrostalne posudice pa po njima poslaži marelice s ravnom stranom prema gore. Nabujak peci 20-30 minuta, ovisno o veličini posude, dok ne postane zlaćan na vrhu.
- Kad bude gotov, izvadi ga iz pećnice, pospi šećerom u prahu i posluži.