gastro postao
Tjestenina po tvom izboru, fini umak od gljiva i pomno odabrani začini neodoljiva su kombinacija.
Tjestenina u kremastom umaku od gljiva ukusan je i brz ručak ili večera. Gljive, omiljena jesenska namirnica mnogih gurmana, veoma su hranjive i zdrave. Sadržavaju vrlo malo kalorija, a zbog svog blagog okusa odlično se slažu s drugim namirnicama. U nastavku pročitaj recept za savršeno kremast i aromatičan umak od gljiva, senfa, bijelog vina i vrhnja koji će tjesteninu učiniti neodoljivo kremastom i ukusnom!
Kremasta tjestenina s gljivama
Sastojci:
- 120 g tjestenine
- 1 žlica maslaca
- ½ žlice maslinovog ulja
- 70 g gljiva (šampinjona, bukova;a, vrganja...)
- 2 češnja češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žlica brašna
- ½ žlice senfa
- 100 ml slatkog vrhnja
- sol, papar
- nasjeckan svježi peršin
- parmezan
Postupak:
- Tjesteninu skuhaj al dente prema uputama na pakiranju.
- Otopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri te dodaj maslinovo ulje.
- Dodaj gljive i češnjak i pirjaj oko pet minuta, često miješajući, dok gljive ne puste veći dio vode i dok se ne skuhaju.
- Izvadi gljive iz tave i ostavi ih sa strane.
- U tavu dodaj vino, limunov sok, brašno i senf. Miješaj umak dok ne postane kremast.
- U umak umiješaj vrhnje i ostavi da krčka par minuta.
- Dodaj gljive natrag u tavu. Smanji vatru i kuhaj još nekoliko minuta dok se umak malo ne zgusne. Umak začini solju i paprom po potrebi.
- Ocijedi tjesteninu i prelij ju umakom. Za kraj dodaj peršin i parmezan.
Dobar tek!