gastro postao
Kremasta, ukusna i zdrava juha od brokule okrijepit će te tijekom hladnih zimskih mjeseci!
Brokula potječe iz mediteranskog dijela Europe, a danas je, zbog svojega jedinstvenog okusa i nevjerojatne hranjive vrijednosti, najpopularnije zeleno povrće na Zapadu. Pravilna priprema brokule ključ je postizanja najboljeg okusa i prehrambene vrijednosti.
Iako je brokula dostupna tijekom cijele godine, vrhunac sezone doseže tijekom hladnih mjeseci kad mraz utječe na formiranje slatkastog okusa. Stoga iskoristi sezonu brokule i pripremi savršeno kremastu juhu, prema receptu Jamie Olivera.
Sastojci:
- 1 češanj češnjaka
- 2 štapića celera
- 400 g brokule
- Maslinovo ulje
- 1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
- Sir ricotta
Priprema:
- Oguli i sitno nasjeckaj češnjak. Obreži i grubo nasjeckajte celer i brokulu.
- Zagrij malo ulja u tavi te prodinstaj češnjak i celer oko dvije do tri minute, a zatim dodaj brokulu i temeljac.
- Nastavi kuhati još pet do deset minuta. Juhu izmiksaj štapnim mikserom.
- Začini i posluži, a zatim po juhi razmrvi ricottu. Po želji dekoriraj listovima mente.
Dobar tek!