Recepti 11. srpnja 2022.

Zagorski štrukli – po tradicionalnoj recepturi iz srca Zagorja

Zagorski štrukli foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni hrvatski specijalitet definitivno je na listi onih recepata koje jednostavno moraš znati pripremiti a ponos koji ćeš osjetiti kada ga svladaš može se mjeriti  jedino s razinom uživanja dok ih jedeš

Sastojci:

  • 45 dag brašna
  • 1 jaje
  • 2 žlice ulja
  • malo soli

Za nadjev:

  • 30 dag svježeg kravljeg sira
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 2 žlice ulja

Za preljev:

  • 3 dl kiselog vrhnja
  • 1 žlica ulja
Možda vas zanima... Sirnica ili štrukle? A možda može i nešto između Recepti

Priprema:

  1. Za nadjev dobro ocijeđeni sir pomiješaj s jajem, uljem i kiselim vrhnjem.
  2. Brašno stavi u zdjelu, dodaj jaje, ulje, malo posoljene vode, pa umijesi glatko tijesto. Podijeli ga u 3 do 4 dijela i svaki posebno mijesi kao loptu, a zatim valjkom rastanji u obliku manjeg tanjura. Poredaj na ubrus, pokrij, pa neka miruje oko 30 minuta.
  3. Tada tijesto na stolnjaku, svako posebno, razvuci u mlince (krajeve odreži), poprskaj ih uljem, premaži pripremljenim nadjevom i savij. Nareži ih tanjurom na 8 cm duljine, redaj ih u namašćeni lim i prelij pripremljenim preljevom. Stavi u zagrijanu pećnicu i peci oko 30 minuta.
  4. Pečene štrukle proreži do kraja, jer su se za vrijeme pečenja narezani komadi sastavili.
  5. Pomiješaj kiselo vrhnje i ulje, malo zagrij te prelij preko štrukli.

Dobar tek, sigurno ćeš uživati u svakom zalogaju!

 | Author: Shutterstock Zagorski štrukli foto: Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.