gastro postao
Pripremi maštovit i okusan prilog u kojem će uživati cijela obitelj!
Zapečena butternut tikva s gorgonzolom i orasima odličan je prilog mesnim i ribljim jelima. Slatkom okusu tikve oštro se suprotstavlja intenzivan okus gorgonzole, a orašasti plodovi daju odličnu aromu i hrskavu teksturu jelu.
Recept dolazi iz kuhinje popularne chefice Nigelle Lawson, a prema njenim riječima, ovaj prilog redovito se nalazi na njezinom blagdanskom stolu. Svakako isprobaj i javi nam svoje dojmove!
Sastojci:
Za 6 do 8 porcija
- 2 kg butternut tikve
- 3 žlice maslinovog ulja
- 6 stabljika svježeg timijana (ili 1/2 žličice sušenog timijana)
- 100 g orašastih plodova
- 125 g mrvljene gorgonzole (ili drugog plavog sira)
- Papar
- Sol
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 °C.
- Tikvu prepolovi, očisti i izvadi sjemenke, a zatim je izreži na kockice veličine 2,5 cm; ne moraš biti precizna, samo neka komadi budu slične veličine.
- Narezane komade tikve stavi u kalup za pečenje te dodaj maslinovo ulje.
- Skini listove s 4 stabljike timijana i posipaj ih po tikvi. (Ako ne možeš nabaviti svježi timijan, koristi sušeni.)
- Peci u pećnici oko 30 - 45 minuta ili dok tikva ne omekša.
- Nakon što je tikva pečena, izvadi je u zdjelu i posipaj orasima i sirom, a zatim sve lagano izmiješaj.
- Dodaj sol, papar te na kraju majčinu dušicu.
- Prilog posluži dok je još topao.
U slast!