Recepti 17. prosinca 2021.

Zapečena tikva s orasima i gorgonzolom odličan je blagdanski prilog

Slatkom okusu tikve oštro se suprotstavlja intenzivan okus gorgonzole, a orašasti plodovi daju odličnu aromu i hrskavu teksturu jelu. foto: shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremi maštovit i okusan prilog u kojem će uživati cijela obitelj!

Zapečena butternut tikva s gorgonzolom i orasima odličan je prilog mesnim i ribljim jelima. Slatkom okusu tikve oštro se suprotstavlja intenzivan okus gorgonzole, a orašasti plodovi daju odličnu aromu i hrskavu teksturu jelu.

Recept dolazi iz kuhinje popularne chefice Nigelle Lawson, a prema njenim riječima, ovaj prilog redovito se nalazi na njezinom blagdanskom stolu. Svakako isprobaj i javi nam svoje dojmove! 

Sastojci:

Za 6 do 8 porcija

  • 2 kg butternut tikve
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 6 stabljika svježeg timijana (ili 1/2 žličice sušenog timijana)
  • 100 g orašastih plodova
  • 125 g mrvljene gorgonzole (ili drugog plavog sira)
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 °C. 
  2. Tikvu prepolovi, očisti i izvadi sjemenke, a zatim je izreži na kockice veličine 2,5 cm; ne moraš biti precizna, samo neka komadi budu slične veličine. 
  3. Narezane komade tikve stavi u kalup za pečenje te dodaj maslinovo ulje.
  4. Skini listove s 4 stabljike timijana i posipaj ih po tikvi. (Ako ne možeš nabaviti svježi timijan, koristi sušeni.) 
  5. Peci u pećnici oko 30 - 45 minuta ili dok tikva ne omekša.
  6. Nakon što je tikva pečena, izvadi je u zdjelu i posipaj orasima i sirom, a zatim sve lagano izmiješaj.
  7. Dodaj sol, papar te na kraju majčinu dušicu.
  8. Prilog posluži dok je još topao.

U slast!

Isprobaj i sljedeće recepte: 

pečena cvjetača s parmezanom i krušnim mrvicama Možda vas zanima... Hrskava cvjetača iz pećnice s parmezanom i mrvicama Recepti Možda vas zanima... Hrskave prokulice s glazurom od meda i aceta balsamica Recepti Hrskava palenta Možda vas zanima... Od 'obične' palente do super priloga u samo 3 koraka! Recepti Možda vas zanima... Vodimo te kroz proces pripreme domaćih njoka! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.