Recepti Promjena počinje u tvojoj kuhinji 30. listopada 2023.

Zapečena tjestenina sa sirom odličan je način kako iskoristiti višak kuhane tjestenine

foto: Alexander Starbuck

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovka Zrinka Zekulić ima odličnu ideju kako ostatke kuhane tjestenine kombinirati sa sirom i cvjetačom za pripremu novog ručka.

Bacanje hrane koja je dobra za konzumaciju stvara veliko opterećenje na okoliš, ali i kućni budžet. Većina bačene hrane dolazi upravo iz kućanstava, a među otpadom se najčešće nađe i tjestenina. Ostatke kuhane tjestenine nakon obroka najlakše je odbaciti, ali food blogerica Zrinka Zekulić, autorica bloga "Gladuša", ima jednako jednostavno rješenje kako ostatke tjestenine iskoristiti za pripremu novog jela. 

Recept za zapečenu tjesteninu može se prilagoditi svačijem ukusu, ali i namirnicama koje imaš u hladnjaku. Zrinka je za pripremu koristila svježi posni sir i cvjetaču, no ako u hladnjaku imaš ostatke brokule, mrkve ili drugog povrća, samo ga zapeci i dodaj u recept. Poigrati se možeš i sa začinima i iskoristiti one kojima se bliži istek roka trajanja. 

Pripremiti ovaj recept možeš i s manjom količinom ostataka tjestenine, samo je potrebno prilagoditi količinu ostalih sastojaka. U nastavku pogledaj kako Zrinka priprema svoju verziju zapečene tjestenine. Recept je dovoljan za šest porcija, a ostatke zapečene tjestenine uvijek možeš spremiti u zamrzivač, važno je samo najprije ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. 

Sastojci:

  • 250 - 300 g skuhane tjestenine
  • 1 cvjetača
  • 1 veći crveni luk
  • Par češnjeva češnjaka
  • 200 g posnog sira
  • 2 jaja
  • 50 g parmezana
  • Maslinovo ulje
  • Kurkuma
  • Papar
  • Sol
  • Papar

 | Author: Alexander Starbuck foto: Alexander Starbuck

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva s ventilacijom.
  2. Na papir za pečenje stavi ugrubo izrezanu cvjetaču, luk i češnjeve češnjaka. Češnjak nemoj guliti pa će tako ostati sočan tokom pečenja.
  3. Prelij maslinovim uljem, posoli, popapri te dodaj kurkumu po želji.
  4. Peci u pećnici dok povrće ne porumeni, oko 30-ak min.
  5. Kada se povrće malo ohladilo, ubaci ga zajedno s posnim sirom, jajima i parmezanom u multipraktik te izmiksaj do glatke smjese.
  6. Pomiješaj umak s tjesteninom i prebaci na pleh za pečenje. Po vrhu možeš po želji posuti još parmezana.
  7. Vrati u pećnicu na pečenje dok se ne zarumeni, oko 20 minuta. 

 | Author: Alexander Starbuck foto: Alexander Starbuck

Diners Club International pokrenuo je inicijativu Together for Change, globalni program društveno odgovornog poslovanja, u okviru kojeg se i u Hrvatskoj pokreću različite akcije.
Vjerujemo da svatko od nas može učiniti razliku i pokrenuti dobre promjene, a zajedničkom snagom i utjecajem možemo ostaviti konkretan i vidljiv trag – jer kad svi djelujemo lokalno, svijet se pozitivno mijenja globalno.
Pridružite se i vi mudrim odnosom prema hrani i budite s nama dio promjene!

#TogetherForChange

Diners Club.
Pametniji način plaćanja.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:06 30. Listopad 2023.

    odlično