gastro postao
Uz nadjev od suhog voća daje roladi od svinjetine dobiva uistinu poseban okus, ali i vizualnu privlačnost koja će se lijepo istaknuti na blagdanskom stolu
Prije pripreme rolade provjeri sadrži li pakiranje suhog voća velike komade voća, poput kriški breskvi, jabuka, krušaka i marelica. Dostupno je i suho voće narezano na kockice, ali komadići su toliko sitni da se tijekom dugog, sporog kuhanja raskuhaju i postanu dio umaka.
Isto tako, umjesto vina možeš ovom jelu dodati i nektar marelice koji će pojačati okuse suhog voća, ali slobodno upotrijebi i 3/4 šalice drugog svijetlog voćnog soka, poput jabuke, naranče ili ananasa.
Rolada od svinjetine sa sušenim voćem
Sastojci:
- 1 komad svinjetine, cca 1,5 kg
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar
- 150 g mješavine sušenog voća (svijetlih grožđica, marelica i višanja), nasjeckanog
- 10-ak listića kadulje
- čaša bijelog vina
- oko 1,5 kg krumpira, narezanog na manje komade
- 1 kiselkasta jabuka, narezana na kriške
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Sušeno voće prelij vrućom vodom i ostavi da odstoji 15 minuta pa ocijedi.
- Komad svinjetine zareži uzdužno oštrim nožem te rastvori poput knjige. Nadjeni namočenim sušenim voćem, smotaj i poveži kuhinjskim koncem.
- Mesnu roladu posoli i popapri, prelij žlicom ulja te po njoj raspodijeli listiće kadulje (utisni ih ispod konca kako ne bi otpali tijekom pečenja).
- U posudu za pečenje ulij ulje pa ga zagrij na srednje jakoj vatri i na njemu sa svih strana 5-6 minuta poprži svinjetinu.
- Svinjetinu izvadi pa u posudu za pečenje stavi narezani krumpir i jabuku, a na njih vrati mesnu roladu.
- U posudu za pečenje ulij vino i stavi sve u pećnicu.
- Peci 50-ak minuta, odnosno dok se meso i krumpiri ne ispeku.
- Kad je pečena, svinjetinu izvadi iz posude i ostavi da, pokrivena aluminijskom folijom, odstoji najmanje 10 minuta prije rezanja. Posluži je s pečenim krumpirima i jabukom te umakom od pečenja.