Recepti 05. prosinca 2021.

Sočne ruske kape ili šubarice s malenim zaokretom

foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj kolač zasigurno će ti 'zapeti za oko' zbog neobičnog izgleda. Višak slobodnog vremena iskoristi upravo za njegovu pripremu.

Šubarice ili ruske kape starinski su kolač koji odgovara gotovo svima. Mekan i ukusan, sastoji se od čokolade i kokosa što je svakako jedna od najboljih kombinacija.

Zbog svojega vanjskoga izgleda, koji je veoma zanimljiv i podsjeća na popularni ruski odjevni predmet, dobio je ime, no njegov unutarnji presjek također je nešto što će te oduševiti jednom kada ih napraviš. Baci se na posao!

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 100 mL vode
  • 100 mL ulja
  • 2 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 1 L mlijeka
  • 300 g šećera
  • 300 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • ekstrakt vanilije
  • 120 g kokosovog brašna
Možda vas zanima... Ruske kape - klasik kojeg obožavamo Kolumne

 

Sastojci za ukrašavanje:

  • 100 g čokolade 
  • žlica ulja

Priprema biskvita:

  1. Odvoji žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodaj šećer i muti dok dok se sastojci ne sjedine, smjesa postane svijetlo žuta i pjenasta. 
  2. U smjesu postepeno dodaj ulje i vodu i ponovno zamuti kako bi se sve sjedinilo.
  3. U posudi sa strane pomiješaj brašno s praškom za pecivo te polako dobivenu smjesu dodaj u smjesu žumanjaka. Promiješaj dok se sve ne sjedini.
  4. U trećoj posudi umuti bjelanjke dok ne nastane čvrsti "snijeg." 
  5. ZAOKRET: Pomiješaj dobiveni snijeg sa smjesom od žumanjaka. Na ovom koraku možeš napraviti jednu zajedničku smjesu u koju ćeš dodati kakao i tako dobiti smjesu za tamni biskvit kojeg ćeš potom razdvojiti na dva jednaka dijela i staviti peći na 200 stupnjeva na 10 do 15 minuta. No, možeš pomiješati snijeg i smjesu od žumanjka i dobiti spomenutu jednu smjesu, koju ipak možeš prvo razdijeliti u dvije posude i tako jednu ostaviti žutom, "običnom", a u drugu možeš dodati kakao i tako dobiti dvije boje biskvita i zapeći ih.
  6. Dok je biskvit vruć uz pomoć okruglog kalupa ili čaše izreži krugove.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Priprema kreme:

  1. U posudu dodaj i dobro promiješaj brašno, šećer i vanilin šećer.
  2. Odvoji dio hladnog mlijeka i polagano ga ulijevaj u smjesu brašna i šećera za vrijeme dok mikserom ih miješaš. Mora nastati glatka smjesa.
  3. Ostatak mlijeka stavi kuhati. Mlijeko ne smije zakipjeti, već kada bude toplo, u njega dodaj prethodno napravljenu smjesu. Kuhaj 10 minuta uz stalno miješanje i dok se ne zgusne.
  4. Makni s vatre i ostavi sa strane. Obavezno prekrij folijom kako se gornji sloj ne bi stvrdnuo. Kremu pusti da se ohladi na sobnu temperaturu.
  5. U novu posudu dodaj maslac i polagano, uz neprestano miksanje, ulijevaj dio po dio kreme. Dobivena smjesa mora biti veoma glatka.
  6. Pred kraj miksanja dodaj ekstrakt vanilije po želji.

Ukrašavanje:

  1. U lonac stavi vodu i na nju posudu koja podržava toplinu. Pričekaj da voda zakipi, a zatim malo smanji vatru. Dodaj u nju čokoladu za kuhanje i žlicu ulja i pričekaj da se otopi. 
  2. Nakon što dobiješ smjesu od čokolade i ulja stavi ju sa strane na dvije do tri minute da se malo ohladi. 
  3. Uzmi žličicu i zagrabi malo smjese te ju stavi na vrh kolačića i razmaži ju preko cijeloga kruga.
  4. Kolačiće stavi u hladnjak na sat vremena i spremi su za posluživanje. U slast!

 

Možda vas zanima... Ruske kape: Neka i vas oduševi ovaj kolač s kokosom! Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kajdur7264hsufmfod274958 22:03 20. Travanj 2020.

    A ne Pise sta uradite od kreme jel krugove mazete kremom pa onda u kokos