Recepti 19709 prikaza 27. siječnja 2020.

Zasladi se ruskim kapama ili šubaricama

Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj kremasti kolač zasigurno će ti "zapeti za oko" zbog neobičnog izgleda...

Šubarice ili ruske kape starinski su kolač koji odgovara gotovo svima. Mekan i ukusan, sastoji se od čokolade i kokosa što je svakako jedna od najboljih kombinacija.

Zbog svojega vanjskoga izgleda, koji je veoma zanimljiv i podsjeća na popularni ruski odjevni predmet, dobio je ime, no njegov unutarnji presjek također je nešto što će te oduševiti jednom kada ih napraviš. Baci se na posao!

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 100 mL vode
  • 100 mL ulja
  • 2 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 1 L mlijeka
  • 300 g šećera
  • 300 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • ekstrakt vanilije
  • 120 g kokosovog brašna
Možda vas zanima... Ruske kape - klasik kojeg obožavamo Kolumne

 

Sastojci za ukrašavanje:

  • 100 g čokolade 
  • žlica ulja

Priprema biskvita:

  1. Odvoji žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodaj šećer i muti dok dok se sastojci ne sjedine, smjesa postane svijetlo žuta i pjenasta. 
  2. U smjesu postepeno dodaj ulje i vodu i ponovno zamuti kako bi se sve sjedinilo.
  3. U posudi sa strane pomiješaj brašno s praškom za pecivo te polako dobivenu smjesu dodaj u smjesu žumanjaka. Promiješaj dok se sve ne sjedini.
  4. U trećoj posudi umuti bjelanjke dok ne nastane čvrsti "snijeg." 
  5. Pomiješaj dobiveni snijeg sa smjesom od žumanjaka. Na ovom koraku možeš napraviti jednu zajedničku smjesu u koju ćeš dodati kakao i tako dobiti smjesu za tamni biskvit kojeg ćeš potom razdvojiti na dva jednaka dijela i staviti peći na 200 stupnjeva na 10 do 15 minuta. No, možeš pomiješati snijeg i smjesu od žumanjka i dobiti spomenutu jednu smjesu, koju ipak možeš prvo razdijeliti u dvije posude i tako jednu ostaviti žutom, "običnom", a u drugu možeš dodati kakao i tako dobiti dvije boje biskvita i zapeći ih.
  6. Dok je biskvit vruć uz pomoć okruglog kalupa ili čaše izreži krugove.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Priprema kreme:

  1. U posudu dodaj i dobro promiješaj brašno, šećer i vanilin šećer.
  2. Odvoji dio hladnog mlijeka i polagano ga ulijevaj u smjesu brašna i šećera za vrijeme dok mikserom ih miješaš. Mora nastati glatka smjesa.
  3. Ostatak mlijeka stavi kuhati. Mlijeko ne smije zakipjeti, već kada bude toplo, u njega dodaj prethodno napravljenu smjesu. Kuhaj 10 minuta uz stalno miješanje i dok se ne zgusne.
  4. Makni s vatre i ostavi sa strane. Obavezno prekrij folijom kako se gornji sloj ne bi stvrdnuo. Kremu pusti da se ohladi na sobnu temperaturu.
  5. U novu posudu dodaj maslac i polagano, uz neprestano miksanje, ulijevaj dio po dio kreme. Dobivena smjesa mora biti veoma glatka.
  6. Pred kraj miksanja dodaj ekstrakt vanilije po želji.

Ukrašavanje:

  1. U lonac stavi vodu i na nju posudu koja podržava toplinu. Pričekaj da voda zakipi, a zatim malo smanji vatru. Dodaj u nju čokoladu za kuhanje i žlicu ulja i pričekaj da se otopi. 
  2. Nakon što dobiješ smjesu od čokolade i ulja stavi ju sa strane na dvije do tri minute da se malo ohladi. 
  3. Uzmi žličicu i zagrabi malo smjese te ju stavi na vrh kolačića i razmaži ju preko cijeloga kruga.
  4. Kolačiće stavi u hladnjak na sat vremena i spremi su za posluživanje. U slast!

 

Možda vas zanima... Ruske kape: Neka i vas oduševi ovaj kolač s kokosom! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.