gastro postao
Vjerojatno ne postoji nijedna kuharica koja nema recept za ovaj kolač!
Ovaj tradicionalni kolač,vrlo popularan u regiji, radi se za blagdane. Ime je dobio po svom specifičnom obliku, naime, neodoljivo podsjeća upravo na rusku kapu, odnosno - šubaru. Jednostavan je za izradu, a savršeno je ukusan.
Spoj mekog biskvita i kreme od vanilije koju daje dr. Oetker ekstrakt vanilije te čokoladni gornji dio i plašt od kokosa, vraćaju nas u djetinjstvo. Vjerujemo kako ne postoji nitko tko ne voli ove divne kolačiće!
Bacimo se stoga na recept!
Sastojci:
- Za biskvit:
- 8 jaja (razdvojiti bjelanjke i žumanjke)
- 16 žlica šećera
- 16 žlica glatkog brašna
- 2 žlice tople vode
- 2 žlice dr. Oetker kakao praha
- 1 žlica dr. Oetker praška za pecivo
- Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 5 žlica šećera
- 10 žlica glatkog brašna
- 1 žlica dr. Oetker ekstrakta vanilije (ili vrećica vanilin šećera)
- 250 g maslaca
- Za glazuru:
- 150 g tamne čokolade
- 5 žlica ulja
- 200 g mljevenog kokosa
Priprema:
- Biskvit: Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- Odvojiti bjelanjke i od njih napraviti čvrsti snijeg - izmiksati ih (staviti prstohvat soli kako bi imao bolju teksturu).
- Žumanjke izmiksati (električnim mikserom) sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta. Postupno dodati vodu, brašno i prašak za pecivo te miksati još 2 minute.
- Lagano umiješati snijeg od bjelanjaka (žlicom, ne miksati) kako bi se svi sastojci sjedinili.
- Izliti dobivenu smjesu na pripremljeni papir za pečenje (u posudu za pečenje) i peći otprilike 20 minuta
- Ohladiti biskvit i narezati ga na kolutove, promjera 3 cm.
- Krema: U posudu za kuhanje, na najmanju temperaturu, staviti kuhati 350 ml mlijeka, šećer i ekstrakt vanilije.
- U drugoj posudi, pjenjačom dobro razmutiti brašno i 150 ml mlijeka.
- Kada mlijeko i šećer počnu kuhati, maknuti s vatre i umiješati brašno s mlijekom te dobro izmiješati pjenjačom. Vratiti na vatru i kuhati neprestano miješajući dok ne postane dovoljno gusto i čvrsto (poput pudinga npr.). Ohladiti i potom dodati maslac (sobne temperature) i sve dobro izmiješati - ili izmiksati, dok ne postane glatko i ujednačeno.
- Glazura:Otopiti čokoladu na pari i dodati ulje kad je potpuno otopljena; dobro izmiješati.
- Spajati dva komada biskvita kremom i potom namazati sa svih strana kremom (da cijeli spojeni kolač bude prekriven kremom), uvaljati u kokos; na svaki kolač - na gornji dio, staviti žlicu čokoladne glazure.
Preostaje nam samo uživati u ovim divnim, mekim kolačima!