Recepti 12. prosinca 2017.

Ruske kape: Neka i vas oduševi ovaj kolač s kokosom!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerojatno ne postoji nijedna kuharica koja nema recept za ovaj kolač!

Ovaj tradicionalni kolač,vrlo popularan u regiji, radi se za blagdane. Ime je dobio po svom specifičnom obliku, naime, neodoljivo podsjeća upravo na rusku kapu, odnosno - šubaru. Jednostavan je za izradu, a savršeno je ukusan.

Spoj mekog biskvita i kreme od vanilije koju daje dr. Oetker ekstrakt vanilije te čokoladni gornji dio i plašt od kokosa, vraćaju nas u djetinjstvo. Vjerujemo kako ne postoji nitko tko ne voli ove divne kolačiće!

Bacimo se stoga na recept!

 

Možda vas zanima... Dobro nam došla zimo: Snježne kokos kuglice Recepti

 

Možda vas zanima... Čist užitak: Profiteroli s čokoladom Recepti

 

Sastojci:

  • Za biskvit:
  • 8 jaja (razdvojiti bjelanjke i žumanjke)
  • 16 žlica šećera
  • 16 žlica glatkog brašna
  • 2 žlice tople vode
  • 2 žlice dr. Oetker kakao praha
  • 1 žlica dr. Oetker praška za pecivo
  • Za kremu:
  • 500 ml mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 10 žlica glatkog brašna
  • 1 žlica dr. Oetker ekstrakta vanilije (ili vrećica vanilin šećera)
  • 250 g maslaca
  • Za glazuru: 
  • 150 g tamne čokolade
  • 5 žlica ulja
  • 200 g mljevenog kokosa 

Priprema:

  1.  Biskvit: Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  2.  Odvojiti bjelanjke i od njih napraviti čvrsti snijeg - izmiksati ih (staviti prstohvat soli kako bi imao bolju teksturu).
  3. Žumanjke izmiksati (električnim mikserom) sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta. Postupno dodati vodu, brašno i prašak za pecivo te miksati još 2 minute.
  4. Lagano umiješati snijeg od bjelanjaka (žlicom, ne miksati) kako bi se svi sastojci sjedinili.
  5. Izliti dobivenu smjesu na pripremljeni papir za pečenje (u posudu za pečenje) i peći otprilike 20 minuta
  6. Ohladiti biskvit i narezati ga na kolutove, promjera 3 cm.
  7. Krema: U posudu za kuhanje, na najmanju temperaturu, staviti kuhati 350 ml mlijeka, šećer i ekstrakt vanilije.
  8. U drugoj posudi, pjenjačom dobro razmutiti brašno i 150 ml mlijeka.
  9. Kada mlijeko i šećer počnu kuhati, maknuti s vatre i umiješati brašno s mlijekom te dobro izmiješati pjenjačom. Vratiti na vatru i kuhati neprestano miješajući dok ne postane dovoljno gusto i čvrsto (poput pudinga npr.). Ohladiti i potom dodati maslac (sobne temperature) i sve dobro izmiješati - ili izmiksati, dok ne postane glatko i ujednačeno.
  10. Glazura:Otopiti čokoladu na pari i dodati ulje kad je potpuno otopljena; dobro izmiješati.
  11. Spajati dva komada biskvita kremom i potom namazati sa svih strana kremom (da cijeli spojeni kolač bude prekriven kremom), uvaljati u kokos; na svaki kolač - na gornji dio, staviti žlicu čokoladne glazure. 

Preostaje nam samo uživati u ovim divnim, mekim kolačima! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.