Recepti 14. travnja 2018.

Danas pečemo: Kruh od krumpira

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kruh od krumpira može biti sjajno rješenje ako vam ostane pirea od ručka, a zaista ne zahtijeva veliko kulinarsko umijeće za uspješnu pripremu.

Iako krumpir nije tipičan sastojak u pripravi kruha, toj svakodnevnoj namirnici daje jednu posebnu teksturu i mekoću. Može trajati nekoliko dana i neće izgubiti svoju svježinu.  Odlično se slaže uz sir, maslac, kiselo mlijeko, ali i kao običan kruh uz razna jela. 

 

Možda vas zanima... Kruh od pizza okruglica za prste polizati Recepti

 

Možda vas zanima... Klasik koji volimo: Bakin domaći mliječni kruh Kolumne

 

Potrebno vam je:

  • 1/2  šalice mlijeka
  • 1/2 šalice pirea od krumpira
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice omekšalog maslaca
  • 1 ½ šalice plus 1 ½ šalice namjenskog  brašna
  • 1 jaje
  • 1 suhi kvasac
  • 4 žlice mlake vode
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko i ulijte ga u zdjelu za miksanje. Dodajte krumpire, šećer i maslac i ručno umiješajte. Kada se smjesa ohladi dodajte 1 ½ šalicu brašna i jaje miješajući ručno dok se sastojci ne prožmu.
  2. U drugoj zdjeli otopite kvasac u vodi i zatim ga dodajte smjesi od krumpira. Posolite i izmiješajte sastojke. Pokrijte i ostavite tijesto na toplom mjestu oko sat i pol da se odmori.
  3. Dodajte preostalu 1 ½ šalicu brašna, a zatim koristeći se nastavkom za miješanje kruha, miksajte sedam minuta ili mijesite 10 minuta ručno. Tijesto stavite u čistu namašćenu zdjelu i pustite da se diže dok ne se volumen ne udvostruči.
  4. Zagrijte pećnicu. Tijesto stavite u okrugli pleh, pokrijte i pustite da se ponovo digne. Na vrhu plitko zarežite tijesto i pospite s malo brašna. Pecite oko 30 do 40 minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.