gastro postao
Kruh od krumpira može biti sjajno rješenje ako vam ostane pirea od ručka, a zaista ne zahtijeva veliko kulinarsko umijeće za uspješnu pripremu.
Iako krumpir nije tipičan sastojak u pripravi kruha, toj svakodnevnoj namirnici daje jednu posebnu teksturu i mekoću. Može trajati nekoliko dana i neće izgubiti svoju svježinu. Odlično se slaže uz sir, maslac, kiselo mlijeko, ali i kao običan kruh uz razna jela.
Potrebno vam je:
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice pirea od krumpira
- 3 žlice šećera
- 2 žlice omekšalog maslaca
- 1 ½ šalice plus 1 ½ šalice namjenskog brašna
- 1 jaje
- 1 suhi kvasac
- 4 žlice mlake vode
- 1 žličica soli
Priprema:
- Zagrijte mlijeko i ulijte ga u zdjelu za miksanje. Dodajte krumpire, šećer i maslac i ručno umiješajte. Kada se smjesa ohladi dodajte 1 ½ šalicu brašna i jaje miješajući ručno dok se sastojci ne prožmu.
- U drugoj zdjeli otopite kvasac u vodi i zatim ga dodajte smjesi od krumpira. Posolite i izmiješajte sastojke. Pokrijte i ostavite tijesto na toplom mjestu oko sat i pol da se odmori.
- Dodajte preostalu 1 ½ šalicu brašna, a zatim koristeći se nastavkom za miješanje kruha, miksajte sedam minuta ili mijesite 10 minuta ručno. Tijesto stavite u čistu namašćenu zdjelu i pustite da se diže dok ne se volumen ne udvostruči.
- Zagrijte pećnicu. Tijesto stavite u okrugli pleh, pokrijte i pustite da se ponovo digne. Na vrhu plitko zarežite tijesto i pospite s malo brašna. Pecite oko 30 do 40 minuta.