Preslatki uskrsni zečići od lisnatog tijesta s cimetom i krem sirom izgledaju kao da smo proveli pola dana u kuhinji, a za njih zapravo treba manje vremena nego za bojanje pisanica. I jako su fini!
Uskrsnizečići od lisnatog tijesta možda djeluju kao Pinterest projekt, ali u stvarnosti su iznenađujuće jednostavni. Ključ je u nekoliko trikova: hladno lisnato tijesto, mjerenje ravnih linija i dovoljno razmaka među komadima da se mogu napuhati kako žele.
Krema za repiće je klasik: krem sir, maslac, šećer u prahu i vanilija. Sve poznato, ali kad se spoji s toplim, hrskavim tijestom, dobiješ slasticu koji je fora i fina u isto vrijeme.
Lagano poput igre
Ovi zečići nisu samo za klince - savršeno izgledaju na uskrsnom stolu, a sjajan su i brz desert za one koji nemaju vremena (ni volje) za složene slastice. Mogu se pripremiti unaprijed.
Zečići od lisnatog tijesta s cimetom i krem sirom
foto: @pixiedustandposies Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Zečići od lisnatog tijesta s cimetom i krem sirom
10 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
ZEČIĆI OD LISNATOG TIJESTA
Sastojci
Brašno
Lisnato tijesto
500
g
Maslac
3
žlica
Šećer
2
žlica
Cimet
1
žličica
Voda
1
žlica
Postupak
Obloži 2 velika lima papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj svaki list lisnatog tijesta u kvadrat dimenzija 25x25 cm.
Prvi list premaži otopljenim maslacem, ostavljajući 1,5 cm nepokrivene margine s desne i lijeve strane. U zdjelici pomiješaj šećer i cimet pa pospi po tijestu, izbjegavajući rubove. Te rubove premaži hladnom vodom.
Drugi list tijesta također premaži preostalim maslacem (ostavi rubove prazne) i položi ga namazanom stranom prema dolje, direktno na cimetni sloj. Lagano pritisni da se spoje, zatim vilicom zareži i zatvori rubove.
Reži tijesto horizontalno na pola (po širini), pa svaku polovicu na 8 dugih traka. Svaku traku stavi na lim u oblik slova U, s vidljivim slojem cimeta prema gore. Zadrži donju petlju, a gornja dva kraja zavrti dva puta jedno oko drugoga kako bi oblikovao zečje uši.
Kraj trakica lagano razmakni u oblik slova V kako bi dobio zečje uši. Ponavljaj s ostatkom. Na svaki lim stane 8 zečića. Hladi u hladnjaku 15 do 30 minuta.
Ugrij pećnicu na 200 °C i postavi rešetke u gornju i donju trećinu pećnice. Peci 15-18 minuta, okrećući pladnjeve nakon 10 minuta, dok ne postanu napuhani i zlatnosmeđi. Pusti da se ohlade.
KREMA
Sastojci
Krem sir
85
g
Maslac
2
žlica
Šećer u prahu
1
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
1
prstohvat
Postupak
U srednjoj zdjeli, mikserom na srednje jakoj brzini, izmiksaj krem sir i maslac dok ne postanu lagani i pjenasti. Dodaj šećer u prahu, vaniliju i sol pa miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Kremu prebaci u slastičarsku vrećicu s ukrasnim zvjezdastim nastavkom. Na sredinu svakog zečića istisni male kružne "repiće" veličine kovanice.
Kremu možeš pripremiti do 3 dana unaprijed. Čuvaj u zatvorenoj posudi u hladnjaku.