Kako od obične salate složiti kompletan obrok — s proteinima, teksturom i prefinim dresingom? Lako! Ako tražiš lagano, ali zasitno jelo koje ćeš s guštom ponijeti na posao, ova salata je idealna
Vjerovali ili ne, za stvarno dobru salatu potrebno je samo nekoliko (dobrih) ideja. Ova s hrskavim slanutkom to dokazuje. Kombinira proteine, hrskavost, bogat dresing i dovoljno okusa da zadovolji svako nepce.
Slanutak se peče (ili priprema u fritezi na vrući zrak) dok ne postane zlatno hrskav, a potom se oblaže u aromatičnu mješavinu začina.
Dubina i raskoš okusa
Za dresing se koristi harissa - dimljena, blago ljuta pasta koja mu daje dubinu okusa. Sve to povezuje klasičnu osnovu: svježu salatu, cherry rajčice, avokado i crveni luk. Ako želiš još dodataka, posluži s tvrdo kuhanim jajima, fetom ili začinskim biljem.
Ne gasi ekran dok kuham
Salata s hrskavim slanutkom
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Slanutak - kuhani
440
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Sol
0,50
žličica
Shawarma začinska mješavina
2
žličica
Ranch umak
1
šalica
Harissa pasta
2
žlica
Cherry rajčice
2
šalica
Avokado
2
kom
Crveni luk
0,33
šalica
Mini salata "Little Gem"
4
kom
Postupak
Pećnicu zagrij na 220 °C. Slanutak isperi i ocijedi, zatim ga osuši između kuhinjskih krpa, lagano trljajući da se odvoje opne (opne ukloni). Slanutak prebaci na veliki lim obložen papirom za pečenje, začini s ¼ žličice soli i maslinovim uljem te promiješaj. Peci 25 minuta, jednom promiješaj tijekom pečenja. Ako koristiš fritezu na vrući zrak, zagrij je na 200 °C, koristi samo 1 žlicu ulja i peci 13–15 minuta uz povremeno protresanje. Pečeni slanutak odmah začini shawarma začinima i promiješaj.
U manjoj zdjeli pomiješaj ranch umak i harissu. U drugoj zdjeli pomiješaj prepolovljene rajčice, narezani avokado, tanko narezani crveni luk i preostalu ¼ žličice soli.
Na 4 tanjura rasporedi četvrtine salate. Po vrhu stavi smjesu od rajčica i avokada. Prelij dresingom i pospi hrskavim slanutkom.
Dresing možeš pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku do pet dana. A iako je hrskavi slanutak najbolji svježi, možeš ga čuvati do dva dana na sobnoj temperaturi.