Recepti Salata 20. lipnja 2025.

Zelena salata kao ozbiljan obrok? Moguće je!

Salata
15 MIN
20 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Zelena salata kao ozbiljan obrok? Moguće je!
foto: @tastingtothrive Pinterest
Kako od obične salate složiti kompletan obrok — s proteinima, teksturom i prefinim dresingom? Lako! Ako tražiš lagano, ali zasitno jelo koje ćeš s guštom ponijeti na posao, ova salata je idealna

Vjerovali ili ne, za stvarno dobru salatu potrebno je samo nekoliko (dobrih) ideja. Ova s hrskavim slanutkom to dokazuje. Kombinira proteine, hrskavost, bogat dresing i dovoljno okusa da zadovolji svako nepce.

Slanutak se peče (ili priprema u fritezi na vrući zrak) dok ne postane zlatno hrskav, a potom se oblaže u aromatičnu mješavinu začina.

Dubina i raskoš okusa

Za dresing se koristi harissa - dimljena, blago ljuta pasta koja mu daje dubinu okusa. Sve to povezuje klasičnu osnovu: svježu salatu, cherry rajčice, avokado i crveni luk. Ako želiš još dodataka, posluži s tvrdo kuhanim jajima, fetom ili začinskim biljem.

Ne gasi ekran dok kuham

Salata s hrskavim slanutkom
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Slanutak - kuhani 440 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Shawarma začinska mješavina 2 žličica
  • Ranch umak 1 šalica
  • Harissa pasta 2 žlica
  • Cherry rajčice 2 šalica
  • Avokado 2 kom
  • Crveni luk 0,33 šalica
  • Mini salata "Little Gem" 4 kom
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 220 °C. Slanutak isperi i ocijedi, zatim ga osuši između kuhinjskih krpa, lagano trljajući da se odvoje opne (opne ukloni). Slanutak prebaci na veliki lim obložen papirom za pečenje, začini s ¼ žličice soli i maslinovim uljem te promiješaj. Peci 25 minuta, jednom promiješaj tijekom pečenja. Ako koristiš fritezu na vrući zrak, zagrij je na 200 °C, koristi samo 1 žlicu ulja i peci 13–15 minuta uz povremeno protresanje. Pečeni slanutak odmah začini shawarma začinima i promiješaj.


  2. U manjoj zdjeli pomiješaj ranch umak i harissu. U drugoj zdjeli pomiješaj prepolovljene rajčice, narezani avokado, tanko narezani crveni luk i preostalu ¼ žličice soli.


  3. Na 4 tanjura rasporedi četvrtine salate. Po vrhu stavi smjesu od rajčica i avokada. Prelij dresingom i pospi hrskavim slanutkom.


Dresing možeš pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku do pet dana. A iako je hrskavi slanutak najbolji svježi, možeš ga čuvati do dva dana na sobnoj temperaturi.

 

Klikni i na ove salate! Jer ljeto je...

salata Možda vas zanima... Imamo super recepte za fine i osvježavajuće ljetne salate Recepti jamie oliver, salata od tikvica Možda vas zanima... Jamie Oliver ima odličan recept za salatu od tikvica! Recepti Ova salata od mrkve pravi je proljetni klasik Možda vas zanima... Tko kaže da naribana mrkva ne može biti kulinarski hit? Recepti Smiksaj savršenu morsku salatu! Možda vas zanima... Smiksaj savršenu morsku salatu! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.