Recepti Salata 23. travnja 2025.

Smiksaj savršenu morsku salatu!

Salata
25 MIN
63 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Smiksaj savršenu morsku salatu!
Morska salata s kozicama i surimijem
foto: Johnstocker
Hladna, kremasta, gotova za 30 minuta. Ova morska salata je jednostavna, osvježavajuća i toliko dobra da ćeš ju jesti ravno iz zdjele

Ako ste ikad kuhali kozice i pomislili "Zašto uopće jedem išta drugo?” - dobro došli u klub. Brzo se pripremaju, slatkaste su, slane taman koliko treba i savršeno se slažu s lažnim rakovima (da, oni koje svi potiho volimo).

Ova morska salata kombinira upravo to dvoje: kozice i surimi. Dodaj na to kremasti preljev s limunom, koprom i zaćinima i dobit ćeš ukusno jelo koje možeš servirati u pecivu ili na svježu zelenu salatu. A možda ga nećeš ni stići poslužiti jer ćeš ga pojesti s nogu.

Senzacionalan preljev

Ono što ovu salatu čini posebnom je senzacionalan preljev. Da, stvarno je tako dobar. Kiselkasti limun i svježi kopar daju mu živost, a cijela stvar je gotova za manje od pola sata. Dok se kozice kuhaju, ti već miksaš preljev. Nema kompliciranja. Nema čekanja.

Drži salatu u hermetički zatvorenoj posudi u najhladnijem dijelu hladnjaka. Dobro će stajati do 2 dana. Ne zamrzavaj - majoneza i morski plodovi nisu fanovi smrzavanja.

Ne gasi ekran dok kuham

Morska salata
25 MIN
pripreme
63 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Led
  • Majoneza 0,50 šalica
  • Kopar - svježi 2 žlica
  • Old Bay mješavina začina (celer, sol, slatka paprika, crni papar, mljeveni lovor...) 2 žličica
  • Sok od limuna 2 žličica
  • Surimi 340 g
  • Celer - stabljika 2 kom
  • Ljutika 1 kom
  • Kozice 450 g
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Tostirani kruh
  • Zelena salata
Postupak
  1. U velikom loncu zakuhaj vodu. U međuvremenu, napuni srednju zdjelu do pola ledom i hladnom vodom kako bi pripremio ledenu kupku. Obloži lim za pečenje dvostrukim slojem papirnatih ručnika.


  2. U velikoj zdjeli dobro izmiješaj 1/2 šalice majoneze, 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra, 2 žličice Old Bay začina i 2 žličice limunovog soka. Ako je potrebno, rukama ili nožem razdvoji 340 g surimija na velike komade veličine zalogaja. Dodaj surimi, 2 sitno nasjeckane stabljike celera i 1 sitno nasjeckanu ljutiku u zdjelu s preljevom.


  3. Dodaj 450 g očišćenih i oguljenih kozica u kipuću vodu i kuhaj dok ne postanu ružičaste i netom kuhane – 1 do 2 minute ako su svježe, 2 i pol do 3 minute ako su smrznute. Ocijedi ih, a zatim ih prebaci u ledenu kupku. Kad se ohlade, ponovno ih ocijedi i ukloni preostale kocke leda. Rasporedi kozice u jednom sloju po pripremljenom limu da se osuše.


  4. Dodaj kozice u zdjelu s ostalim sastojcima i promiješaj dok se ravnomjerno ne oblože preljevom. Po potrebi začini svježe mljevenim crnim paprom. Posluži na tostiranom kruhu, u pecivu ili preko salate – po želji.


Upecaj i ove morske delicije!

Kremaste kozice s limunom i češnjakom Možda vas zanima... Kremaste kozice s limunom i češnjakom Recepti lignje punjene graškom Možda vas zanima... Lignje punjene graškom slastan su talijanski klasik Recepti tjestenina s vongolama Možda vas zanima... FINO IZ MORA Ideje za ručak s morskim plodovima Recepti Kozice Možda vas zanima... Ražnjići Posejdon - osvježavajuća kombinacija morskih plodova i citrusa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.