Hladna, kremasta, gotova za 30 minuta. Ova morska salata je jednostavna, osvježavajuća i toliko dobra da ćeš ju jesti ravno iz zdjele
Ako ste ikad kuhali kozice i pomislili "Zašto uopće jedem išta drugo?” - dobro došli u klub. Brzo se pripremaju, slatkaste su, slane taman koliko treba i savršeno se slažu s lažnim rakovima (da, oni koje svi potiho volimo).
Ova morska salata kombinira upravo to dvoje: kozice i surimi. Dodaj na to kremasti preljev s limunom, koprom i zaćinima i dobit ćeš ukusno jelo koje možeš servirati u pecivu ili na svježu zelenu salatu. A možda ga nećeš ni stići poslužiti jer ćeš ga pojesti s nogu.
Senzacionalan preljev
Ono što ovu salatu čini posebnom je senzacionalan preljev. Da, stvarno je tako dobar. Kiselkasti limun i svježi kopar daju mu živost, a cijela stvar je gotova za manje od pola sata. Dok se kozice kuhaju, ti već miksaš preljev. Nema kompliciranja. Nema čekanja.
Drži salatu u hermetički zatvorenoj posudi u najhladnijem dijelu hladnjaka. Dobro će stajati do 2 dana. Ne zamrzavaj - majoneza i morski plodovi nisu fanovi smrzavanja.
Ne gasi ekran dok kuham
Morska salata
25 MIN
pripreme
63 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Led
Majoneza
0,50
šalica
Kopar - svježi
2
žlica
Old Bay mješavina začina (celer, sol, slatka paprika, crni papar, mljeveni lovor...)
2
žličica
Sok od limuna
2
žličica
Surimi
340
g
Celer - stabljika
2
kom
Ljutika
1
kom
Kozice
450
g
Svježe mljeveni crni papar
Tostirani kruh
Zelena salata
Postupak
U velikom loncu zakuhaj vodu. U međuvremenu, napuni srednju zdjelu do pola ledom i hladnom vodom kako bi pripremio ledenu kupku. Obloži lim za pečenje dvostrukim slojem papirnatih ručnika.
U velikoj zdjeli dobro izmiješaj 1/2 šalice majoneze, 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra, 2 žličice Old Bay začina i 2 žličice limunovog soka. Ako je potrebno, rukama ili nožem razdvoji 340 g surimija na velike komade veličine zalogaja. Dodaj surimi, 2 sitno nasjeckane stabljike celera i 1 sitno nasjeckanu ljutiku u zdjelu s preljevom.
Dodaj 450 g očišćenih i oguljenih kozica u kipuću vodu i kuhaj dok ne postanu ružičaste i netom kuhane – 1 do 2 minute ako su svježe, 2 i pol do 3 minute ako su smrznute. Ocijedi ih, a zatim ih prebaci u ledenu kupku. Kad se ohlade, ponovno ih ocijedi i ukloni preostale kocke leda. Rasporedi kozice u jednom sloju po pripremljenom limu da se osuše.
Dodaj kozice u zdjelu s ostalim sastojcima i promiješaj dok se ravnomjerno ne oblože preljevom. Po potrebi začini svježe mljevenim crnim paprom. Posluži na tostiranom kruhu, u pecivu ili preko salate – po želji.