Brzo, jednostavno i neodoljivo ukusno – kremasti škampi s limunom i češnjakom
Ovo je jedan od onih recepata koji želiš imati u rukavu za dane kada nemaš pojma što kuhati. Brzo, jednostavno i neodoljivo ukusno – kremaste kozice s limunom i češnjakom savršena su kombinacija bogatstva i svježine.
Ako si već ljubitelj klasične salate od kozica s limunom i češnjakom, ova verzija s baršunastim umakom od bijelog vina i vrhnja definitivno će se usidriti na tvom jelovniku.
Ako kremaste kozice s limunom i češnjakom pripremiš u većoj količini, koju ne možeš odmah pojesti, prebacit ostatke u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u hladnjaku do 3 dana.
Kada ćeš ih ponovno zagrijavati, prebaci kozice i umak u tavu na laganu do srednju vatru. Dodaj malo povrtnog ili pilećeg temeljca da omekšaš umak i lagano miješaj dok se sve ne zagrije. Pazite da ne pregriješ kozice – ako ih prekuhaš, postat će gumene. Zamrzavanje ovog jela se ne preporučuje jer bi tekstura umaka i škampa mogla postati zrnata nakon odmrzavanja.
Ne gasi ekran dok kuham
Kremaste kozice s limunom i češnjakom
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kozice
680
g
Old Bay mješavina začina (celer, sol, slatka paprika, crni papar, mljeveni lovor...)
1
žlica
Limun
1
kom
Limunova korica
1
kom
Sol
Maslac
3
žlica
Češnjak
3
režanj
Bijelo vino
0,50
šalica
Vrhnje za kuhanje
0,60
šalica
Povrtni temeljac
0,50
šalica
Svježi peršin
1
žlica
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj očišćene kozice s Old Bay začinom, limunovom koricom i ¼ žličice soli. Na srednje jakoj vatri u velikoj tavi od nehrđajućeg čelika otopi maslac. Dodaj kozice u jednom sloju i ostavi da se prže bez miješanja 2 minute. Okreni ih i kuhaj još 1 do 2 minute dok ne postanu neprozirni i potpuno kuhani. Izvadi ih na tanjur.
U istu tavu dodaj češnjak i prži uz miješanje dok ne zamiriše i počne omekšavati, otprilike 1 do 2 minute. Dodaj vino, pusti da zavrije i kuhaj uz povremeno miješanje dok se gotovo potpuno ne reducira, oko 3 do 4 minute. Ulij vrhnje i temeljac, vrati na laganu vatru i kuhaj dok se umak lagano ne zgusne i reducira na otprilike pola volumena, oko 8 minuta.
Vrati kozice u tavu i umiješaj sok od pola limuna. Pospi svježim peršinom. Preostalu polovicu limuna nareži na kriške i posluži uz jelo.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
404 kcal
20 %
MASTI
24,00 g
33 %
KOLESTEROL
0,03 g
0 %
UH
6,00 g
2 %
PROTEINI
37,00 g
74 %
Posluži ovo jelo uz pečeno povrće, tjesteninu, hrskavi krumpir ili uz krišku dobrog, rustikalnog kruha kojim ćeš "pokupiti" i posljednji trag umaka.