Recepti Morski plodovi 20. veljače 2025.

Kremaste kozice s limunom i češnjakom

Morski plodovi
25 MIN
20 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Kremaste kozice s limunom i češnjakom
foto: Tatiana Goskova / Freepik
Brzo, jednostavno i neodoljivo ukusno – kremasti škampi s limunom i češnjakom

Ovo je jedan od onih recepata koji želiš imati u rukavu za dane kada nemaš pojma što kuhati. Brzo, jednostavno i neodoljivo ukusno – kremaste kozice s limunom i češnjakom savršena su kombinacija bogatstva i svježine.

Ako si već ljubitelj klasične salate od kozica s limunom i češnjakom, ova verzija s baršunastim umakom od bijelog vina i vrhnja definitivno će se usidriti na tvom jelovniku.

marry me tjestenina s kozicama Možda vas zanima... Nakon Marry me piletine stiže nam Marry me tjestenina s kozicama Recepti

U hladnjaku do tri dana

Ako kremaste kozice s limunom i češnjakom pripremiš u većoj količini, koju ne možeš odmah pojesti, prebacit ostatke u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u hladnjaku do 3 dana.

Kada ćeš ih ponovno zagrijavati, prebaci kozice i umak u tavu na laganu do srednju vatru. Dodaj malo povrtnog ili pilećeg temeljca da omekšaš umak i lagano miješaj dok se sve ne zagrije. Pazite da ne pregriješ kozice – ako ih prekuhaš, postat će gumene. Zamrzavanje ovog jela se ne preporučuje jer bi tekstura umaka i škampa mogla postati zrnata nakon odmrzavanja.

Ne gasi ekran dok kuham

Kremaste kozice s limunom i češnjakom
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kozice 680 g
  • Old Bay mješavina začina (celer, sol, slatka paprika, crni papar, mljeveni lovor...) 1 žlica
  • Limun 1 kom
  • Limunova korica 1 kom
  • Sol
  • Maslac 3 žlica
  • Češnjak 3 režanj
  • Bijelo vino 0,50 šalica
  • Vrhnje za kuhanje 0,60 šalica
  • Povrtni temeljac 0,50 šalica
  • Svježi peršin 1 žlica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli pomiješaj očišćene kozice s Old Bay začinom, limunovom koricom i ¼ žličice soli. Na srednje jakoj vatri u velikoj tavi od nehrđajućeg čelika otopi maslac. Dodaj kozice u jednom sloju i ostavi da se prže bez miješanja 2 minute. Okreni ih i kuhaj još 1 do 2 minute dok ne postanu neprozirni i potpuno kuhani. Izvadi ih na tanjur.


  2. U istu tavu dodaj češnjak i prži uz miješanje dok ne zamiriše i počne omekšavati, otprilike 1 do 2 minute. Dodaj vino, pusti da zavrije i kuhaj uz povremeno miješanje dok se gotovo potpuno ne reducira, oko 3 do 4 minute. Ulij vrhnje i temeljac, vrati na laganu vatru i kuhaj dok se umak lagano ne zgusne i reducira na otprilike pola volumena, oko 8 minuta.


  3. Vrati kozice u tavu i umiješaj sok od pola limuna. Pospi svježim peršinom. Preostalu polovicu limuna nareži na kriške i posluži uz jelo.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

404 kcal

20 %

MASTI

24,00 g

33 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

6,00 g

2 %

PROTEINI

37,00 g

74 %

Posluži ovo jelo uz pečeno povrće, tjesteninu, hrskavi krumpir ili uz krišku dobrog, rustikalnog kruha kojim ćeš "pokupiti" i posljednji trag umaka.

Prizovi ljeto ovim morskim receptima!

Možda vas zanima... Svaki dan ili vikendom: Špageti s plodovima mora Recepti chowder Možda vas zanima... Chowder: Krem juha s morskim plodovima None Špageti-s-morskim-plodovima Možda vas zanima... Top 10 recepata za jela s plodovima mora None Možda vas zanima... Plodovi mora s povrćem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.