Nakon uskrsnih gozbi, dobro dođe nešto osvježavajuće, a ova salata od mrkve je hrskava, voćna i puna okusa!
Salate ne moraju uvijek biti zelene, ni s tri lista rukole i maslinovim uljem. Ova je verzija nastala kao moderna interpretacija klasične salate od mrkve, samo bez majoneze i s puno više šarma.
Povezuje slatkoću datulja, kiselost melase od nara i hrskavost tostiranih pekan oraha - i sve to u samo nekoliko minuta pripreme. Možeš je poslužiti uz večeru, a ostatak bez problema sutradan uz ručak.
Jednako fine alternative
Ako ne pronađeš melasu od nara, možeš je zamijeniti 1 žlicom meda i 1 i 1⁄2 žličicom balzamičnog octa. A ako voliš slađu varijantu, koristi samo med. Umjesto datulja možeš staviti grožđice, suhe smokve ili drugo mekano suho voće - bitno je narezati ga na trakice. I naravno, ako nemaš pekan oraha, obični orasi bit će sasvim u redu.
Salata od mrkve
foto: Annika/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Salata od mrkve
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Melasa od nara
1
žlica
Maslinovo ulje
1
žlica
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,75
žličica
Sok od limuna
0,50
žličica
Mrkva
4
kom
Datulje
7
kom
Pekan orasi
0,75
šalica
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj melas od nara, maslinovo ulje, sol, papar i limunov sok dok se ne sjedine u emulziju.
Dodaj naribanu mrkvu, na trakice narezane datulje i sjeckane tostirane pekan orahe, pa sve dobro promiješaj.
Ako su se datulje slijepile, razdvoji ih prstima dok miješaš. Kušaj i po potrebi dodatno začini.
Ostatke salate spremi u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj u hladnjaku do tri dana.