gastro postao
Kombinirali smo omiljene šparoge i slatkasti grašak, dodali im dobru dozu bijelog vina, a zatim sve začinili timijanom i peršinom. Donosimo provjereno dobar recept za najkremastiji proljetni rižoto.
Kremaste teksture postići ćete dodavanjem maslaca i parmezana, a najfinije okuse svježim, domaćim namirnicama. Slatkaste note graška divno će se složiti sa sezonskim šparogama, dok će peršin i timijan jelo podići na neku novu, još ukusniju razinu.
Proljetne boje na tanjuru idealno će se složiti s bijelim vinom, a zbog jednostavnosti pripreme, ovaj rižoto bit će gotov u rekordnih pola sata.
Potrebno vam je:
- 1 luk
- 1 šalica riže
- Šparoge
- 1 šalice graška
- Prstohvat timijana
- 80 g maslaca
- 50 g parmezana
- 100 ml bijelog vina
- Svježi peršin
- Temeljac ili voda
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Luk nasjeckajte na sitno, pa ga popržite na maslinovom ulju.
- Za to vrijeme očistite i nasjeckajte šparoge. Dodajte šparoge na luk, zapecite sa svih strana, pa dodajte rižu.
- Tostirajte je dvije minute i dodajte bijelo vino. Pustite da alkohol ispari, a zatim dodajte temeljac ili vodu.
- Začinite soli i paprom, dodajte i timijan.
- Kad se rižoto kuha, povremeno isprobajte rižu, pa po potrebi dodajte još vode.
- Pet minuta prije kraja kuhanja, dodajte grašak.
- Kada povrće omekša, a riža je skuhana al dente, maknite s vatre i dodajte maslac i parmezan.
- Na kraju pospite svježe sjeckanim peršinom i poslužite toplo.
Dobar tek!