Recepti Varivo 20. ožujka 2025.

Znaš li što je trukinja? Žute je boje i stavlja se u maneštru...

Varivo
35 MIN
120 MIN
4
SREDNJE
Istarska maneštra s trukinjom
foto: Tradizione a tavola
Pravu istarsku maneštru s trukinjom moguće je kušati na manifestaciji "Tradizione a tavola: jela iz pinjate" koja traje do 30. ožujka

Da te dugo ne držimo u neizvjesnosti, odmah ćemo ti otkriti kako je trukinja - kukuruz! To je tradicionalan istarski naziv za ovu hranjivu, finu namirnicu od koje se može štošta pripremiti, a bez nje ne može niti slasna istarska maneštra.

A istarska maneštra, kao i drugi tradicionalni istarski specijaliteti, bit će zvijezde tradicionalne gastronomske manifestacije "Tradizione a tavola: jela iz pinjate" kojim se otvara ovogodišnja istarska gourmet sezona. Ovogodišnja manifestacija već je počela, a traje do 30. ožujka

 | Author: Promo Tradizione a tavola foto: Promo

Koje konobe sudjeluju i što nude?

Ove godine sudjeluju 4 konobe, a po cijeni od 25 eura goste čekaju slasni meniji. Evo i detalja:

Konoba Mrgani 42 pripremat će jotu (istarsku maneštru s kiselim kupusom), domaće pljukance s pršutom i šparogama, kroštule i domaću rakiju te kvartin domaćeg vina. Rezervacije se primaju na broj 091 152 6034.

U Izletištu Pekici goste očekuje aperitiv dobrodošlice, maneštra s trukinjom, lazanje sa žgvacetom ili ravioli s pancetom, domaći štrudl i kvartin malvazije ili terana. Svoje mjesto možete rezervirati putem broja 091 367 3378.

OPG Ondina nudi istarsku maneštru s fažolom i trukinjom, njoke sa žgvacetom od kokoške ili pljukance sa šugom od tovara i sezonsku salatu, domaći štrudl te kvartin domaćeg bijelog ili crnog vina. Uživanje u ovom meniju osigurajte rezervacijom na broj 092 254 2483.

Konoba Klarići istarsku će kuhinju prezentirati menijem: aperitiv dobrodošlice, pijat Klarići (domaći suhomesnati proizvodi), ravioli sa sirom ili domaća pašta po izboru sa šugom od kobasica, palačinke sa skutom i kvartin domaćeg bijelog ili crnog vina. Rezervacije mjesta su putem broja 091 584 5810.

Istarska tradicionalna jela | Author: Promo Tradizione a tavola foto: Promo

Za kraj, za sve koji se uz maneštru žele ugrijati nakon ovog grdog zahladnjenja, ili pak pripremiti za posjet manifestaciji "Tradizione a tavola: jela iz pinjate", donosimo odličan recept za istarsku maneštru s trukinjom (Ne, nije tipfeler, nije - Turkinja!) iz slasne brošure "Tradizione a tavola" u kojoj se nalaze i drugi slasni tradicionalni istarski recepti. Brošura s receptima je dostupna na linku.

 | Author: Tradizione a tavola Istarska maneštra s trukinjom (kukuruzom) foto: Tradizione a tavola

Ne gasi ekran dok kuham

Istarska maneštra s trukinjom
35 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mladi grah 250 g
  • Klip kukuruza 2 kom
  • Krumpir 2 kom
  • Luk 1 kom
  • Mrkva 2 kom
  • Celer - korijen 1 žlica
  • Celer - listići 1 žlica
  • Peršin korijen 1 žlica
  • Listići svježeg peršina 1 žlica
  • Češnjak 2 režanj
  • Istarska dimljena panceta 100 g
  • Istarski domaći špek (lardo) 100 g
  • Istarska kobasica 4 kom
  • Tjestenina (mali pužići) 0,50 šalica
  • Sol
  • Papar
  • Kost od pršuta 1 kom
Postupak
  1. U većoj posudi (loncu ili teći) u kojoj ćeš kuhati maneštru, na dvije žlice domaće svinjske masti kratko poprži kockice pršuta i kockice istarske dimljene pancete. Zatim pršutu i panceti dodaj sitno izrezan luk i sačekaj da uvene.


  2. Nakon što luk uvene ubaci dvije jušne žlice koncentrata od rajčice i sve zajedno promiješaj. Kada se svi sastojci prožmu zalijej ih goveđim temeljcem.


  3. Kost od pršuta izvadi iz vode u kojoj se prokuhala i stavi u teću s lukom.

    Zatim redom dodaj: fažol (grah) koji se namakao od prethodne večeri, a zatim i kratko prokuhao, izrezanu mrkvu, kockice krumpira, mladu trukinju (mladi kukuruz), usitnjeni češnjak, list lovora i malo crvene mljevene paprike. Teću poklopi i kuhaj na laganoj vatri idućih sat vremena.


  4. Za to vrijeme pripremi pešt od larda, češnjaka te listova celera i peršina. Sve sastojke usitni dok ne dobiješ pastu koju možeš namazati na kruh.


  5. Nakon sat vremena, u maneštru ubaci tri do četiri žlice pešta, začini svježe mljevenim paprom, po potrebi dodaj soli, poklopi i nastavi kuhati na laganoj vatri još sat do sat i pol vremena.

    20 minuta prije kraja u maneštru ubaci i nekoliko pari istarskih domaćih kobasica.


 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:36 20. Ožujak 2025.

    Super